vrijdag 16 juni 2017

recensie Robbedoes Special 1 - Happy Family



Robbedoes Special 1 - Happy Family
Geletter: Marc Legendre
Gekladder: Charel Cambré  
Lettering: Philippe Glogowski
Waardering: ****
Uitgeverij Le Lombard
48 pagina’s (softcover)
€ 6,95
Genre: Avontuur, humor
ISBN: 9789031435012

Robbedoes bestaat inmiddels 79 jaar en zelfs onder de niet-stripliefhebbers zijn er genoeg personen zie wel eens van Robbedoes gehoord hebben. De serie Robbedoes en Kwabbernoot krijgt al geruime tijd gezelschap van nevenseries zoals de meesterlijke en hilarische De Kleine Robbe waarin we de avonturen lezen van een ondeugend ventje op de lagere school, begiftigd met een bijzonder rijke fantasie. In 2006 begon de serie Robbedoes, een verhaal van… en met deze reeks trakteren diverse scenaristen en tekenaars de lezers met bijzondere verhalen zoals bijvoorbeeld dat Kwabbernoot gaat trouwen (zie recensie).

En nu een special, gemaakt door het vlaams duo Marc Legendre en Charel Cambré. Ze zijn inmiddels bekend van hun reeks Amoras (een wat meer serieuzere serie vol geweld) maar de twee auteurs wilden graag iets anders doen en hadden beide de wens een album van Robbedoes en Kwabbernoot te maken. Charel stuurde een mailtje naar de uitgever en binnen dertig seconden hadden ze antwoord. De rest is geschiedenis. Een tweede deel staat gepland voor september, dus lang hoeven oude en nieuwe lezers niet te wachten.


Waar gaat het verhaal over? Onze twee helden en Spip gaan op bezoek bij hun vriend de graaf van Rommelgem. Uiteraard heeft hij weer een nieuwe uitvinding en heeft een superbrein ontwikkeld in de vorm en grootte van een ei. Ach, waarom niet?
De gewonnen pop op de kermis lijkt zo echt dat de graaf met een wel heel gek plan komt (volgens eigen zeggen een geniaal idee). Hij stopt het ei in het hoofd van de pop, met het idee dat niemand daarin zal kijken. Zodoende kunnen Robbedoes en Kwabbernoot zich ontfermen om het ei en die naar een belangrijk wetenschappelijk congres brengen aan de Azuurkust. Dit vereist natuurlijk wel enige vermomming.  

Aangezien onze Belgische buren in het bezit zijn van een goed ontwikkelde dosis humor, belooft dat buikpijn. De cover belooft meteen al hilariteit, want Kwabbernoot heeft om een vage reden vrouwenkleding aan en rent samen met zijn vriend achter een pop aan. Hmm….
De eerste pagina is meteen een blikvanger, want ik zie Mickey Mouse en de Smurfen voorbij komen. Vanaf dat moment groeit het aantal glimlachen, schaterlachen en stuiptrekkingen (in deze volgorde).
Het album is geheel in de geest van grootmeester van de lach Franquin.

Wout Jut



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers