vrijdag 15 januari 2016

Recensie Ontboezemingen



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789085584216.jpgOntboezemingen
Olivier Pont (scenarion en tekeningen), Laurence Croix (inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Dargaud
120 pagina’s (hardcover)
€ 19,95
ISBN: 9789085584216


Ontboezemingen van Olivier Pont geeft de (mannelijke) lezer een verfrissende kijk betreft de vrouwelijke boezem. Zelf behoort de schrijver tot de mannelijke helft van het mensenrijk maar weet de lezer een treffende blik te geven in de wereld van de vrouw. Het album bevat zeven verhalen over zeven vrouwen. Zeven bijzondere verhalen die een flinke indruk achtergelaten. Nergens worden de verhalen vulgair of erotisch, maar tonen de persoonlijke groei van de vrouwelijke hoofdpersonen.
Het eerste verhaal heet Chloë en gaat over een jonge vrouw wiens borsten achterwege zijn gebleven, terwijl haar klasgenoten maar al te trots hun boezem aan elkaar tonen tijdens het omkleden.
Matilde heeft genoeg van de kooi van haar huwelijk. Ze heeft genoeg van de starre, stoffige wereld van haar man en gaat bij hem weg. Ze wilt vrij zijn om te ademen, zonder angst tot last te zijn.
Maak kennis met Alison, een actrice met een prachtig lichaam. Ze is groot geworden door de erotische films en wordt door haar fans "Perfect Breasts" genoemd. Ze wilt echter een punt zetten in haar carrière in de 7e kunst en wilt traditionele films maken, maar ondanks de afspraken in het contract wilt de regisseur "meer" zien van haar.
Sylvia maakt ook een einde aan haar huwelijk, al gebeurt dit op bijzondere wijze.  Ze kan het niet verkroppen dat haar man heeft gekozen voor een andere, meer aantrekkelijkere vrouw.
http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Besprekingen_2015/Ontboezemingen-PR.jpgFanny heeft borstkanker en tijdens een wandeling ziet ze een tekening van een model. Ze besluit te poseren, omringt door jonge en oudere studenten die haar zo nauwkeurig mogelijk op tekening zetten.
Elikya wordt uitgehuwelijkt tegen haar zin en besluit te vluchten. Ze komt terecht bij een dorp waar het water is vergiftigd door een kadaver. De leerling van de plaatselijke sjamaan/beeldenmaker vindt de mooi, halfnaakte Elikya. Een ontmoeting die beider leven een nieuwe wending geeft.
Het laatste verhaal gaat over Fleur. Fleur is een hartelijk vrouw en eigenares van een onopvallend winkeltje zonder pretenties. Klanten kunnen hier in alle rust en zonder gestoord te worden bh's passen. Fleur zorgt hier voor een huiselijke sfeer, praten over koetjes en kalfjes, maar vooral over hen. 


Borsten spelen de hoofdrol in alle verhalen, zonder ook maar een moment dat het erotisch word. Olivier Pont heeft duidelijk een groot respect voor vrouwen en zet ze niet neer als een lustobject.
Ik geef eerlijk toe dat het zien van een mooie vrouw ook mij niet onberoerd laat. De rondingen, zowel van de billen als de borsten, fascineren mij. Ik weet dat lang niet alle vrouwen het op prijs stellen en niet "gekeurd" willen worden. We leven in een veranderende maatschappij waarin de verheerlijking van het menselijk lichaam, zowel man als vrouw, op tafel ligt en op internet wordt er druk gediscussieerd over dit onderwerp. Foto's worden digitaal gemanipuleerd zodat de modellen er nog sexier eruit zien en in films en series (vooral Amerikaanse) zien we alleen sexy acteurs en actrices want dat verkoopt beter. Sla een willekeurige Amerikaanse comic open en het valt meteen op dat de vrouwelijke superheld eigenlijk geen kostuum aanheeft, maar is gebodypaint.
Gelukkig laat Olivier Pont zien dat het ook anders kan. Beter. Hij is niet alleen een goede schrijver, hij weet zijn verhaal treffend in beeld te brengen. Tien jaar na het uitbrengen van zijn fantastische Over de Grenzen van de tijd doet hij het weer en komt met een meesterwerk waarin de vrouw een vrouw is en geen lustobject. Menig man kan wellicht daar iets van kan opsteken.  

Wout Jut




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers