zondag 4 juni 2017

DVD recensie The Great Wall



The Great Wall
Regie: Zhang Yimou
Cast: Matt Damon, Willem Dafoe, Andy Lau, Jing Tian
 Waardering: ***
Studio: Uni Studio
Distributeur: Universal Pictures Benelux
Release: 31 juni 2017
Genre: Actie avontuur, Fantasy
104 minuten

Wie weleens een Japanse of Chinese film heeft gezien weet dat de manier waarop ze in China (en omstreken) er naar een film wordt kijken nogal verschilt met die van westerlingen. China is tegenwoordig een machtig economisch land en voor Hollywood dan ook interessant. Al heel wat jaren zien we China voorbij komen in films, maar The  Great Wall verschilt behoorlijk met vorige producties.
Regisseur Zhang Yimou is voor velen in de Westerse wereld wellicht een grote onbekende, maar de man heeft reeds grote titels op zijn naam staan zoals Hero (met Jet Li) en House of flying Daggers.
Er zit heel veel Chinees geld in The Great Wall (de grootste productie ook in China met een budget van 150 miljoen) en wanneer je de film kijkt is dit merkbaar. De Engelse hoofdrolspelers zijn Matt Damon, Willem Dafoe en Pedro Pascal. Verder spreekt iedereen Chinees (behalve Tiang Jing).

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag. Is The Great Wall de moeite waard om te kijken? Als je van een visueel spektakel houdt, dan zit je goed en is het genieten geblazen. De special effect zijn geweldig en de actiescènes zijn een lust voor het oog. Elk legeronderdeel heeft zijn eigen kleur en de beelden vanuit de lucht geven een prachtig beeld van De Muur. De omgeving wordt ook mooi in beeld gebracht en als je de wilde achtervolgingen even negeert zie je hoe mooi het landschap is.
Maar waar gaat de film over? De echte hoofdrol is weggelegd voor de muur en de film vertelt zijn eigen versie hierover. Er is namelijk een oude legende over een stuk steen wat uit de lucht kwam vallen waaruit nogal gevaarlijke beestjes uit kruipen. Ze worden de Tao Tei genoemd en iedere 60 jaar komen ze tevoorschijn om hun koningin te voeden. Aangezien ze nogal wat tanden in hun bek hebben en in grote aantallen op je afkomen is het belangrijk goed voorbereid te zijn. En dat zijn de Chinese soldaten op de Chinese Muur. Allerlei fantastische wapens hebben ze tot hun beschikking, al of niet historisch correct.
De verklaring voor de aanwezigheid van de twee westerlingen is simpel. Hebberigheid. Ze zijn op zoek naar het "magische" zwarte poeder, wat in staat is muren te vermorzelen en tientallen mensen in één keer te doden. Wie dit bezit, heeft geld en macht in overvloed. Uiteraard duurt het niet lang voordat Matt Damon besluit de held te spelen en helpt het Chinese Leger tegen de dodelijke zondvloed genaamd de Tai Tei.

Hollywood heeft de hinderlijke gewoonte het publiek te overladen met films waar het verhaal en de karakters onderschikt zijn aan het spektakel. Dit is ook het geval bij The Great Wall en in zowel Amerika als hier in Nederland werd de film geen kassucces. Het publiek in China daarentegen vond de film best wel oké. De film is uit de kosten als je kijkt naar de gehele box-office buiten Amerika ($286,800,000) en in Amerika zelf haalde het in totaal $ 45,157,105.
Voor zo'n topproductie wordt dit beschouwd als "net uit de kosten komen", dus het is maar de vraag of Hollywood nog een keer zo'n samenwerking doet. 


Heb ikzelf genoten van de film? Jazeker. The Great Wall is een heerlijke popcorn-film waarin heel wat valt te zien. Al is  het verhaal is vrij rechttoe rechtaan (lees enorm voorspelbaar), de slagvelden zien er geweldig uit en lekker over de top (zoals alleen Chinesen dat kunnen).
De extra's op de DVD zijn niet bepaald uitgebreid, ze geven toch een aardig beeld van hoe de film is gemaakt.

Bonus DVD
Deleted & Extended Scenes                        
Matt Damon in China
Working with Director Zhang Yimou                 
The Great Wall Visual Effects
Man vs. Monster                                                 
Weapons of War
Designing a Spectacular World

Wout Jut


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers