vrijdag 12 mei 2017

recensie William Adams, Samoerai 1 - Aan het einde van de wereld



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789030372202.jpgWilliam Adams, Samoerai 1 - Aan het einde van de wereld
Mathieu Mariolle (scenario), Nicola Genzianella (tekeningen), Fabien Alquier (bij de inkleuring)
James Vandermeersch (Vertaling)
Studio Peter de Raaf (Lettering)
Waardering: ***
Uitgeverij Casterman
56 pagina’s (softcover)
€ 7,95
Genre: Avontuur, Geschiedenis
ISBN: : 9789030372202

In dit eerste deel van een tweeluik ontmoeten we William Adams. In de 17e eeuw lijdt hij schipbreuk voor de Japanse kust. Veel mazzel heeft Adams niet. Hij wordt meteen bij de kraag gepakt en een doodstraf dreigt. De jezuïeten zijn druk bezig hun geloof in Japan te verspreiden en zijn Anglicaanse geloof is voor Adams een levensbedreigende zaak. Het lot is hem gelukkig wat gunstiger gezind. Puur uit eigen beland houdt generaal Tokugawa hem in leven. Williams Adams heeft kennis over de Europese vuurwapens en de wens van Tokugawa is dat Adams de mannen van de generaal ermee leert omgaan. Uiteraard weigert Adams en krijgt de tijd om over het aanbod na te denken… in de gevangenis. Er is flink wat politiek gerommel waar William Adams middenin valt. Tokugawa heeft de ambitie voor shogun… en als shogun regeer je over geheel Japan.

Williams Adams is een historisch figuur en werd tegen alle verwachtingen in een samoerai. Scenarist Mariolle vertelt een intrigerend verhaal wat bijna als een dagboek leest. Williams Adams is de verteller en dit vergroot de kracht van het verhaal. In het begin haat Adams de Japanse generaal, maar langzaam slaat deze haat om naar een beginnende vriendschap.

Het tekenwerk vind ik rommelig en maakt bij mij niet een diepe indruk. Wel heeft Nicola Genzianella iets eigens en hij weet de acties goed in beeld te brengen. Een tekenaar is echter niets zonder diens inkleurder en Fabien Alquier doet het niet slecht de aquarelinkleuring is prima.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers