vrijdag 12 mei 2017

recensie Overlevenden 5e episode



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789085584810.jpgDe werelden van Aldebaran
Overlevenden 5e Episode
Leo (scenario, tekeningen/(inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Dargaud
52  pagina’s (softcover)
€ 7,95
Genre: Sciencefiction
ISBN: 9789085584810

Manon en Alex zijn nu geheel afgesloten van hun groep, maar geluk is aan hun zijde. Ondanks de taalbarrière neemt een bonte groep van verschillende rassen buitenaardsen het tweetal op in hun midden. Een enorme opluchting voor Manon en Alex na wat ze allemaal hebben meegemaakt. Na enkele dagen zijn ze al ingeburgerd, helpen ze hun gastheren met het oogsten van brandstof en houden de groep veilig.
Dan besluiten ze, zonder enige reden, stiekem ervandoor te gaan en komen in handen van de vijandige reptielen. Lang duurt dit niet, want het tweetal wordt gered door een Mantrisse, die op diens beurt weer een bericht stuurt naar een oude bekende. Lezers van de serie Aldebaran, Betelgeuze en Antares zullen deze herkennen als Sven, de vader van Lynn, de dochter van de avontuurlijke Kim. Met zijn ruimteschip bevrijdt hij de vrienden van Manon en Alex en brengt de groep, de laatste overlevenden van de duizenden passagiers van het ruimteveer "Tycho Brahe", naar de planeet Aldebaran.

Een bevredigend einde die ik eerlijk gezegd niet had zien aankomen. Met Overlevenden komt Leo wederom met een vreemde wereld met vreemde wezens die net zo goed hadden kunnen voortkomen op de bovengenoemde planeten, maar zijn uitgangspunt met Overlevenden is uitermate interessant. Een groepje overlevenden van een ramp komen op een planeet terecht en ontdekken in de loop der tijd dat talloze buitenaardse soorten op dezelfde wijze zijn gestrand op deze planeet… en niet meer weg kunnen. Zodoende is er een fascinerende en diverse beschaving ontstaan waarin allerlei buitenaardse wezens met elkaar samenwerken (of juist onderwerpen).
De titel Overlevenden dekt het verhaal volledig. Er is geen klassiek goed versus kwaad. Er is slecht overleven met alle emotionele bagage die erbij hoort.
Het doel van deze cyclus heeft als doel, denk ik, het creëren van een tweede sterke vrouw met haar eigen, unieke oorsprong. Wat duidelijk is dat Manon en Kim elkaar zullen ontmoeten in een nieuwe cyclus en Leo zal hiervan ongetwijfeld een mooi avontuur van maken.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers