vrijdag 21 april 2017

recensie Emma en Charlotte 1 - Een droom voor drie



Emma en Charlotte 1 - Een droom voor drie
Jérôme Hamon (scenario), Lena Sayaphoum (tekeningen en inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Dargaud
48 pagina’s (softcover)
€ 6,95
Genre: dans, jeugd
ISBN: 9789085584766

Beide zusjes delen dezelfde droom. Sterballerina worden, samen naar de befaamde École de danse de l'Opéra van Parijs. Hun dansstijlen zijn daarentegen verschillend. De eisen zijn streng en bij klassiek ballet is het vooral een kwestie van eenheid. Formeel dansen is de sleutel om te slagen… en de bewegingen van Emma zijn nog steeds te… persoonlijk.
Haar teleurstelling is groot wanneer ze niet slaagt voor haar examen, maar de teleurstelling bij haar moeder is wellicht nog groter die zich blindt staart op het dansen. Haar vader heeft daarentegen een andere kijk en stelt Emma dé belangrijke vraag: Wat wil jij?
Wanneer ze ontdekt dat een vriend van haar aan hiphop doet, ontdekt ze nieuwe kansen.
Charlotte zit dit alles met lede ogen aan, want het idee om alleen naar de befaamde school te gaan is doodeng.  

Het eerste wat er door mijn gedachten gaan is dat het tekenwerk gelijk doet denken aan manga. Dat is althans mijn eerste indruk door het gebruik van de grote ogen die je lief aanstaren. Lena Sayaphoum is een moderne tekenaar en maakt geheel gebruik van digitaal tekenwerk. De puristen onder de stripliefhebbers zullen dit wellicht verafschuwen, maar Emma en Charlotte is dan ook gemaakt voor de jonge generatie. Ik als een ietwat oudere knar vind het tekenwerk ietwat eenvoudig, maar goed. De inkleuring daarentegen is super. Wanneer het album eenmaal uit is heb ik toch meer de indruk een Europese stripvertelling te hebben gelezen. Wellicht komt dit door de inkleuring, maar manga is voor mij vooralsnog een grote onbekende.
De dolgroep van de auteurs is duidelijk. Jonge, opgroeiende meisjes met grote dromen, beginnend in hun pubertijd waarin ze botsen met de ambities van de ouders. Een kinderachtige strip is het allerminst en belangrijke thema's uit het leven komen aan bod en vertellen een boodschap aan zowel jonge als oudere lezers.

Wout Jut
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers