vrijdag 16 december 2016

recensie Star Trek Beyond



star-trek-beyond-bd-3dStar Trek Beyond
Regie: Justin Lin
Cast: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, Anton Yelchin, Idris Elba
Waardering: Film ****/ extra's ***
Studio: Par Theatrical
Release: 7 december 2016
Genre: Actie/Avontuur/Sciencefiction
122 minuten

Drie jaar is inmiddels verstreken van de vijfjarige missie van de U.S.S. Enterprise en ondanks de geweldige avonturen (te lezen in de Amerikaanse comic-serie Star Trek deel 1 t/m 54 van Uitgeverij IDW) begint het voor James T. Kirk een beetje saai te worden en overweegt serieus ermee te stoppen om als Admiraal verder te gaan. Hij twijfelt of hij nog langer kapitein moet blijven en wilt te teugels aan zijn vriend Spock geven. Ondertussen krijgt Mr. Spock zelf het een en ander voor de kiezen. Zijn relatie met Uhura lijkt op de schopt te gaan en het bericht van het overlijden van Ambassadeur Spock komt hard aan.
Maar tijd om persoonlijke problemen te verwerken of even stoom af te blazen op het ruimtebasis Yorktown krijgt de crew niet. Een noodoproep van een schip trekt de aandacht en de Enterprise is het enige schip met de benodigde apparatuur om te helpen. Het blijkt echter een val en een groot deel van de bemanning wordt gevangengenomen. Het is aan Spock, Chekov, Kirk, Scotty en McCoy om de bemanning te bevrijden en gelukkig staan ze niet alleen. Jaylah, een rebelse buitenaardse krijgster, wil hun helpen in ruil voor hulp om van de planeet te geraken.

De vernieuwde franchise doet het goed en Star Trek Beyond was zeker één van de betere films van dit jaar, maar werd geen block-buster. Dat heeft wellicht meer te maken met het te laat uitbrengen van trailers dan de kwaliteit van de film. Tijdens het maken van Beyond was er een heftige rechtszaak bezig tussen Paramount en de mensen achter de fan-film Prelude to Axanar. Paramount besloot dat het maken van fan-films hun wellicht geld kon kosten en zoals Amerikaanse traditie bijna vereist gingen ze hun aan klagen. Dit resulteerde helaas een strikte regels voor het maken van fan-films, maar dit is een verhaal wat nog lang niet over is.

Voor wie vooral naar de bioscoop kwam voor een film vol actie kwam misschien wat bedrogen uit, Star Trek Beyond is daarentegen een leuke, grappige film met uiteraard de nodige spectaculaire actie, maar er is vooral aandacht naar de persoonlijke relaties tussen de crewleden en hun relaties buiten werktijd om. De relatie tussen Spock en McCoy wordt verdiept, we krijgen de man van Hikaru Sulu en Spock heeft problemen met zijn meisje. Het is alleen jammer dat we hierover niet veel te weten komen, maar veel laat zich wel raden.
Behalve dat de film het vijftig jaar jubileum viert wordt er ook veel aandacht besteed aan het overleiden van Leonard Nimoy (de oorspronkelijke Spock). Een heel mooi moment is tegen het einde van de film wanneer de jonge Spock een foto bekijkt, uit een doos met persoonlijke spullen van Ambassadeur Spock. Hierop zien we de oorspronkelijke crew.

Enige minpunt is dat Krall, de bad-guy in de film, te weinig tijd krijgt. Pas in de laatste acte van de film komen we te weten wie hij is en wat zijn beweegredenen zijn, het is alleen wat afgeraffeld. Ze hadden hem meer tijd mogen geven, maar de slechterik in een film is meestal niet meer dan boksbal waartegen geslagen mag worden.

De extra's!!!! De enige reden waarom je nog een film op een schijfje zou kopen zijn de extra's en/of hebbedingetjes.
De Nederlandse markt heeft het op dit gebied nog niet zo begrepen, maar films zoals Batman v Superman en Jurassic World hadden gave uitgaven (bij Jurassic World een vechtende T-rex en Indomineus Rex -beeldje). Ook Star Trek Beyond heeft een bijzonder uitgave (geen Nederlandse uitgave uiteraard. Tsss...) genaamd
Star Trek Beyond Ultimate Blu Ray Giftset met daarin een Blu-ray + DVD + Digital HD + …. drie Mini Star Trek Ships!!!
Daar gaat de geek-hart toch wel sneller van kloppen.Oh myy!!!!


Over de beeldkwaliteit en geluidskwaliteit hoef ik kort te zijn. Die is top.
De extra's op de schijf zijn vrij standaard, maar een waarschuwing voor degenen die houden van deleted scenes. Je komt bedrogen uit, want er zijn er maar twee. Twee!!!!
De moeite waard om te zien is A warped sense of revenge waar je een beter beeld krijgt van Krall. Immers, wat is een actiefilm zonder de boksbal?
In New life, new civilizations zie je hoe de nieuwe aliens worden bedacht, maar degene die ik als eerste bekeek was For Leonard and Anton. Hier wordt stilgestaan bij de dood van Leonard Nimoy. De acteur stierf tijdens het schrijfproces van de film en hierdoor konden de schrijvers op gepaste wijze een eerbetoon doen aan de acteur en zijn personage.
De acteur Anton (personage Chekov) stierf na de film, dus veel konden ze blijkbaar niet doen om een gepaste "afscheid" te nemen. Toch mooi dat ook hier toch even aandacht aan wordt besteed.

Wout Jut


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers