vrijdag 14 oktober 2016

recensie Spoedgeval



Spoedgeval!Spoedgeval
Daniel Arruda Massa (scenario, tekeningen, inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Strip2000
48 pagina’s (softcover)
€ 8,95
ISBN: 9789462802377

De hoofdpersoon is de 19-jarige Ramon en na een avond hardlopen plast hij een beetje bloed. Zijn moeder maakt meteen een afspraak bij de arts en vanaf dat moment komt Ramon in een soort achtbaan terecht. Hij krijgt nauwelijks tijd om alle gebeurtenissen om zijn persoon te verwerken. Onderzoek na onderzoek volgt en het gevreesde nieuws is blaaskanker.
De manier waarop Ramon ermee omgaat is geheel persoonlijk en behoorlijk chaotisch, alsof het de staat van zijn denken en emoties weerspiegeld. Het goede nieuws van de arts dat hij volledig gezond is en de operatie zonder problemen doorstaat dringt niet eens tot hem door. Deze vorm van kanker komt normaal alleen bij oudere mannen voor, en het is duidelijk dat de angst dat de kanker terugkeert er bij de familie, en Ramon, er diep inzit. Hoe positief de artsen ook zijn, de littekens in het gezin zit er diep in.   

De cartooneske tekenstijl van Daniel Massa is een stijl die je verwacht bij een humoristische strip. Even doorbladerend vallen de grappige scenes dan ook op met uitvergrotingen van situaties door het bijna belachelijk te maken. De cover is daarentegen veelzeggend en wanneer ik het album eenmaal uit had voel ik mij vooral triest. Het verhaal laat een diepe indruk na.
Mooie momenten waarop tekenaar Daniel weergeeft hoe alles langs Ramon voorbij gaat zijn de tekstballonnen vol: Blablablablablabla……………
Zeer grappig, veelzeggend en tragisch tegelijk. 

Wout Jut
 http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Besprekingen-2016/Spoedgeval-PL.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers