vrijdag 28 oktober 2016

recensie De zonen van El Topo 1 - Kaïn



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789462940192.jpgDe zonen van El Topo 1 -  Kaïn
Alejandro Jodorowsky (scenario) José  Ladrönn (tekeningen  & inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Glénat
64 pagina’s (hardcover)
€ 17,95
ISBN: 9789462940192

El Topo was een bandiet, maar toen hij de poort naar zijn hart had geopend werd hij een heilige die tot grote mirakels in staat was. Maar zelfs een heilige blijft met een verleden zitten vol menselijke fouten. Bij twee verschillende vrouwen kreeg hij een zoon, Kaïn en Abel. Klootzak als hij was, liet hij hun in de steek. Kaïn heeft hem dit nooit vergeven en zwoor El Topo te doden, maar hij kon dit niet. Dan maar optie twee. Abel om zeep brengen.
El Topo komt met een gepaste oplossing. Zijn boze zoon zal voor iedereen onzichtbaar zijn.
De reis die Kaïn onderneemt zorgt dan ook voor enige slachtoffers onderweg.

Kaïn is een echte eikel van de hoogste tak. De manier waarop hij bijvoorbeeld een vrouw verkracht is vreselijk mensonterend, zo erg dat je graag ziet dat hij ter plekke in brand vliegt.  Helaas blijkt hij over de gave te beschikken zelf een steen in vlammen te brengen en te gebruiken als een brandbom. Een daad geboren uit het verlangen erkent te worden in zijn bestaan.

Het verhaal is een vervolg op een gewelddadige cultfilm uit 1970, maar de regisseur kreeg het geld niet rond voor het gevolg. Wellicht wilde Hollywood hun vingers niet branden aan een verhaal vol Bijbelse verwijzingen met als setting het Wilde Westen. Maar juist dit zorgt voor een origineel verhaal waarvan de kijker, maar nu dus de lezer, niet kan voorspellen wat er gaat gebeuren.
Pas in dit jaar, 2016, leidde een ontmoeting met tekenaar José  Ladrönn tot een vervolg. Het tekenwerk en inkleuring is schitterend en het verhaal… is zeker niet slecht. De zonen van El Topo is alleen extreem in zijn geweld, al is er niets op tegen op de schurk in al zijn kwaadaardigheid in het middelpunt te zetten. Een overigens tragische schurk die vooral zichzelf heel zielig vind. Pffh, huilbaby.
De andere broer Abel is overigens ook niet zonder verdriet. Hij lijdt een gelukkig leven maar tijdens een poppenuitvoering sterft zijn moeder naast hem aan een hartaanval. Naïef op het sterfbed, draagt ze haar zoon op om contact te zoeken met zijn broer, want die bescherm Abel wel. Dat belooft voor de lezer interessant leesvoer voor de volgende twee delen.

Wout Jut
 http://www.moorsmagazine.com/wp-content/uploads/2016/09/topo2.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers