vrijdag 28 oktober 2016

recensie de daltons 1 - de eerste dode



De DaltonsDe Daltons 1 – De eerste dode
Olivier Visonneau (scenario), Jesús Alonso (tekeningen & inkleuring )
Waardering: ****
Uitgeverij Gorilla
54 pagina’s (hardcover)
€ 14,95
ISBN: 9789462802537

Iedere stripliefhebber heeft wel eens van de Daltons gehoord en denkt meteen aan Lucky Luke. Maar wie in de geschiedenisboeken duikt… neeh, dat is ouderwets. Surf even naar wikipedia en jouw geschiedenisles staat op je scherm. De vier broertjes, allen van normale lengte, waren een bende vogelvrijverklaarden in de jaren negentig van de 19e eeuw.
Bob en Grat Dalton vonden de dood na een mislukte overval op 5 oktober 1892  (laat nou daar toevallig het album beginnen) en Emmet raakte zwaar gewond. Na veertien jaar gevangenisstraf beterde hij zijn leven en werd makelaar, auteur en acteur. Bezig baasje.

Zoals vermeld, begint het album met de overval, maar hoe het afloopt (vergeet even de spoiler hierboven) komt pas aan bod in het tweede album. Het verhaal begint vervolgens vijf jaar eerder in november 1887. Bob moet het slechte nieuws brengen aan zijn moeder dat haar man Frank, een man van de wet, is doodgeschoten. Bob volgt zijn broer op als Deputy Marshal, maar het wordt hem niet makkelijk gemaakt. Het leger stelt hem wederom teleur met de smoes dat ze de indianen, die werken voor Bob als agent, niet kunnen betalen. De schatkist is namelijk leeg. Daarbovenop lukt het hem niet om te voldoen aan de verwachtingen van zijn stadgenoten.
Zijn badge achterlatend vertrekt Bob met zijn broer Emmet, op zoek naar een manier om geld te verdienen. Maar voordat hij het in de gaten heeft ontdekt hij dat zijn nieuwe “baas” andere manieren heeft om geld te vergaren.

Potverdorie, deze Daltons hebben het niet makkelijk. Het verhaal is vrij rustig en hier hou ik wel van. Actie is leuk, maar scenarist Olivier Visonneau neemt de tijd voor zijn karakters en dat merk je. Toch krijg je een vlot verhaal voorschotelt, mooi neergepend  door Jesús Alonso, die het Wilde Westen met zijn wat grove tekenwerk schitterend in beeld brengt.

Wout Jut
 https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81eaFErLtCL.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers