vrijdag 21 oktober 2016

recensie Blacksad – Ergens tussen de schaduwen / Achter de schermen

http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789085584650.jpgBlacksad – Ergens tussen de schaduwen / Achter de schermen
Juan Diaz Canales (scenario), Juanjo Guardido (tekeningen & inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Dargaud
80 pagina’s (hardcover)
€ 15,95
ISBN: 9789085584650 


Het debuutalbum Ergens tussen de schaduwen verscheen in 2000 en in korte tijd groeide de populariteit van hun serie Blacksad.
Dargaud zet scenarist Canales en tekenaar Guardido flink in het zonnetje en komen in deze Making-off uitgebreid aan het woord. Nauwkeurig wordt iedere bladzijde behandeld en de lezer ziet hoe stapsgewijs een pagina tot stand is gekomen, de keuzes voor bepaalde inkleuringen, houdingen, scenes, etc. Het gehele werkproces wordt minutieus uitgelegd.

Ik moet eerlijk bekennen, ik heb niet eerder een album gelezen van de serie Blacksad en na het lezen van dit album begin ik toch aardig achter mijn oren te krabben. Het kribbelt in mijn achterhoofd en een stemmetje, geen idee welke van de twee maar ongetwijfeld het duiveltje, zegt dat ik deze serie moet aanschaffen. Want potverdorie, wat kan Juanjo Guarnido prachtig en gedetailleerd tekenen. Er is zoveel finesse en zorg voor de pagina’s, ieder paneel een prachtig schilderij.
http://www.cuttingedge.be/sites/default/files/styles/carousel_medium/public/Blacksad%20making%20of%20lang%202.jpg?itok=KG0WCTK2
Voor een stripliefhebber bestaat niets mooiers dan het werk van de kunstenaar in zijn puurheid te mogen aanschouwen. Wellicht daarom zijn tekenaars als bijvoorbeeld onze Nederlandse Romano Molenaar zo enorm populair op stripbeurzen. Voor je ogen zie je een kunstwerk tot stand komen. Eerst in schetsvorm, gevolgd door een natuurlijke inkleuring. Niets digitaal of andere onnatuurlijke invulling. Niets mis mee uiteraard, maar inkleuring met aquarel zit er prachtig uit.

Wout Jut
 http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Besprekingen-2016/Blacksad-1-art-PL.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers