vrijdag 2 september 2016

Recensie Een beeld van een jongen



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789030371793.jpgEen beeld van een jongen
Loo Hui Phang (scenario), Frederic Peeters (tekeningen)
Waardering: *****
Uitgeverij Casterman
112 pagina’s (softcover)
€ 22,50
ISBN: 9789030371793

De frontcover en de backcover zeggen genoeg. Paarden, cowboyhoeden, pistolen. Een western waarin ongetwijfeld in geschoten wordt. Maar ik ben al eerder aangenaam verrast en wie weet wordt ook hier geen gebruik gemaakt van aloude clichés.
De setting is in de woestijn van Texas, 1872. We maken kennis met drie personen die bezig zijn het land in kaart te brengen. Oscar Forrest is fotograaf en zijn taak is om de landschappen te fotograferen en de plaatselijke bevolking. Het wordt al meteen duidelijk wat zijn seksuele voorkeur is wanneer hij een foto bekijkt van een knappe jongeman. Het fotograferen wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de geoloog Stingley, die grootste toekomstplannen heeft voor het land. De derde aanwezige is Milton wiens taak een stuk eenvoudiger is, althans in de ogen van Stingley. Hij heeft een duidelijk beeld van de structuur binnen de kleine groep. Stingley beschouwd zichzelf als eerste lid van de groep met de beslissingsbevoegdheid. Oscar, de tweede lid, bezit de technische kennis en Milton, het derde lid, staat voor de logistiek wie geen kennis bezit en slechts bevelen opvolgt.
Wat blijkt, Milton heet geen Milton, maar miss Eggleston. Tot zijn eigen grote verbazing wordt Oscar verliefd op haar en een relatie bloeit op. Maar rust krijgen ze niet. Ze worden achtervolgt door een premiejager en in de gaten gehouden door een stille indiaan.
Afbeeldingsresultaat voor een beeld van een jongen

Niets is wat het lijkt en Loo Hui Phang komt met een prachtig, meeslepend verhaal wat bijna tegen Fantasy aanligt. De opbouw is heel rustig en de scenarist nemen rustig de tijd voor zijn verhaal. Zelfs de titel is prachtig en op meerdere manieren uit te leggen.
Tekenaar Frederic Peeters heeft al eerder prachtig werk geleverd met titels zoals Aâma, Koma en The Tipping Point (een verzameling van korte verhalen getekend door diverse tekenaars). Hij weet precies hoe hij emoties moet vastleggen en het neerpennen van prachtige landschappen is voor hem niet vreemd.

Wout Jut 







 Afbeeldingsresultaat voor een beeld van een jongen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers