zaterdag 20 augustus 2016

Recensie Kale Kop 3 - Dokter Zita



Kale Kop
Kale Kop 3 – Dokter Zita
Zidrou (scenario) Ernst (tekeningen), Laurent Carpentier (inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Strip2000
48 pagina’s (softcover)
€ 7,95
ISBN: 9789462802278

De serie Kale Kop behoort inmiddels wel tot een van mijn favorieten. De belevenissen van de 13-jarige Zita Dayyah in het ziekenhuis, waar ze het grootste gedeelte van haar leven al woont, zijn zowel grappig als ontroerend. De reden waarom ze zolang in het ziekenhuis verblijft, vanaf haar vierde, is minder grappig. Ze heeft een nogal hardnekkige vorm van leukemie.
Door haar lang verblijf heeft ze aardig wat kennis opgebouwd en op haar eigen unieke manier (in haar pyjama, op haar skelter met een zwaailicht op haar hoofd)  bezoekt ze meerdere patiënten om hun dag wat op te fleuren.
Dit levert een van de mooiste momenten in de gehele serie op. Er is een meisje geboren met een hazenlip en Zita vereert de moeder met een bezoek. Meteen is duidelijk dat de moeder in “een dip” zit en besteed geen aandacht aan haar pasgeboren dochter. Maar de eerlijke onbevangenheid van Zita doet meer dan enig dokter voor de moeder zou kunnen doen.
Het bezoek van Zita aan mevrouw 90% katoen is ook schitterend. Deze mevrouw, Estrella is haar naam, heeft in haar lange verblijf een vriendengroep opgebouwd en de verwikkelingen rondom dit groepje is zowel triest als hartverwarmend.

Er volgen nog twee delen en hierna is het op. Jammer, want Kale Kop steekt met kop en schouders boven alle andere titels uit. Misschien nog een integraal als kerstcadeau?

Wout Jut
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers