vrijdag 8 juli 2016

Recensie In de Geest van Gaudi




In de geest van GaudiIn de Geest van Gaudi
El Torres (scenario), Jesús Alonso Iglesias (tekeningen & inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Gorilla Avonturenstrips
120 pagina’s (hardcover)
€ 24,95
ISBN: 9789462801929

Of je gelovig bent of niet, een bezoek aan de beroemde kathedralen in Barcelona zal voor ieder een bijzondere gebeurtenis zijn. Over Anton Gaudi wordt gezegd dat hij de schepping nog eens wilde overdoen en creëerde een kathedraal wat even bizar als bijzonder is en waaraan een aantal generaties al aan werken.
In de Geest van Gaudi zien we de prachtige werken van de kathedraal speelt geen hoofdrol, maar is een onmisbare achtergrond voor een actievol en spannend detectiveverhaal waarin  een eenvoudige kassier een vreemde ontmoeting heeft, wat voor haar de startpunt is voor ongewilde hoofdrol in een gruwelijk en bloedig onderzoek. Een flink contrast met de prachtig van de legendarische toeristische plekken in Barcelona.

De waarschijnlijke identiteit het meesterbrein achter de gruwelijke moorden en diens handlanger heeft de oplettende lezer vrij snel uitgedokterd. Persoonlijk vind ik detectives vind al gauw saai (na jaren tv-series zoals CSI, Bones, en The Ghost Whisperer ben ik er flink op uitgekeken door de enorme voorspelbaarheid ervan), zeker als er geen persoonlijk tintje aan zit. Karakters, dat wil ik zien. Mensen van vlees en bloed… bij wijze van spreken, natuurlijk.
Wat mij het eerste treft is de fascinerende tekenstijl en De tekenaar schuwt het niet om de moorden in al zijn luguberheid aan ons te tonen. De twee Spaanse auteurs hebben een prachtig album gemaakt en van begin tot eind zat ik op het puntje van mijn spreekwoordelijke stoel. De kassierster krijgt ongewild de hoofdrol in een vreselijke en bloedige zaak toebedeeld en je hoopt dat ze niet uiteindelijk doodgaat. Ze is namelijk meer dan alleen maar bladvulling en de hoofdinspecteur is meer dan alleen een stoere gast.
Achterin vind je schetsen en illustraties van de tekenaar en dit vind ik altijd het kers op de taart.  In de Geest van Gaudi is dan ook een uitstekend cadeau als je niet weet wat je moet kopen, of voor jezelf natuurlijk.

Wout Jut 

 http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Besprekingen-2016/In-Geest-Gaudi-PL.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers