vrijdag 24 juni 2016

Recensie Eenzame Harten



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789031434282.jpgEenzame Harten
Cyril Pedrosa (scenario & tekeningen), Walter (Inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Vrije Vlucht
56 pagina’s (hardcover)
€ 16,95
ISBN: 9789031434282

Paul is een jonge maar eenzame man. Iedere ochtend, hoe vreselijk en onguur koud het ook is, begint hij aan zijn twee rondjes rondom een flink plas water in het park. Dit heeft hij ook wel nodig, want zijn conditie is prut. Maar hij heeft een bijzondere motivatie rondlopen in het park, wat hier passeert hij een mooie, blonde vrouw en zij prikkelt behoorlijk zijn seksuele fantasie. Meer spanning dat dit heeft hij niet in zijn leven. Echte vrienden heeft hij niet, wel kennisen war hij mee omgaat. Hij heeft een op zich leuke baan in de familiebedrijf waar houten speelgoed wordt gemaakt en… een ontzettend overbezorgde, verzorgende moeder. Jep, het leven als enig kind gaat niet over rozen. Niets zo fijn als een moeder die graag voor je zorgt, er is echter een grens. Verstikkende moederschap is… niet leuk.
Paul is de sleur, het alles alsmaar hetzelfde meer dan zat en hij besluit het roer om te gooien en zonder iemand in te lichten gaat hij op reis met een cruiseschip. Maar de reis wordt een teleurstelling. Het meisje die hij ziet zitten is een personeelslid en ondanks dat hij zijn best doet om zijn sociale skills te verbeteren. Want sociale skills heeft hij namelijk niet. Hij is onhandig, hij heeft moeite met mensen aan te spreken (maar hij doet zijn best. Echt waar). De mensen die hij ontmoet zijn zonder uitzondering kleurrijk en Paul merkt snel dat ook zij hun eigen sores hebben.
Toch groot respect voor Paul, want hij wilt niets liever wilt dan ontsnappen uit zijn "gevangenis"om meer uit het leven te halen. Méér… uit zichzelf. Voor de poging alleen al groot respect.

Pedrosa is een geweldige tekenaar en een fantastische schrijver. Eenzame Harten is een prachtig verhaal over een man die zich anders voelt dan de rest. Buitengesloten. Een gegeven waar menig persoon zich mee kan identificeren. Wellicht is Paul met zijn te grote bril, slungelig lijf en gebrek aan sociale vaardigheden een stereotiep, maar bestaan wij allemaal niet uit stereotiepen?

Wout Jut 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers