maandag 2 mei 2016

Recensie Outcast Deel 1 en 2




cover stripalbum cover-Outcast-1-SC.jpg
Outcast Deel 1 & 2 – Omgeven door duisternis/ Verlicht de weg
Robert Kirkman (scenario), Paul Azaceta (tekeningen), Elizabeth Breitweiser (inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Silvester
48 pagina’s (softcover)
€ 9,95 en €8,95

cover stripalbum cover-Outcast-2-SC.jpgVanaf 6 juni, alleen op FOX. De nieuwe hitserie OUTCAST. Hmm, zulke benamingen zeggen ze graag in medialand, vooral wanneer een grote naam eraan verbonden is. Nuchtere Nederlander als ik ben zeg ik; eerst zien, dan geloven. Als sinds begin dit jaar werd je tijdens de reclames bij The Walking Dead nieuwsgierig gemaakt met trailers van een nieuwe serie genaamd Outcast, met bijgevoegde kreet BINNENKORT!
Ja? Wanneer dan? Tergend druppelt er wat informatie binnen. Blijkbaar krijgen de fans van TWD een nieuwe horrorserie voorgeschoteld.

Afgelopen Dutch Comic-Con konden liefhebbers alvast de eerste aflevering bekijken en voor wie het hebben gemist (waaronder ik, maar ik had mijn zoontje bij me die echt te jong is voor zoiets). Gelukkig hebben we uitgeverij Silvester, want de eerste twee delen van Outcast in stripvorm zijn nu te koop en zodoende krijgen we een blik over wat ons te wachten staat.

Robert Kirkman is bekend geworden met zijn stripserie The Walking Dead en nadat de tv-serie uitgroeide tot een van de grootste hit-series van dit moment, lijkt zijn naam garant te staan voor succes. Wie bekend is met zowel The Walking Dead comics als de tv-serie, weet dat de horror van ondergeschikt belang is. De kracht van Robert Kirkman is zijn volledige aandacht aan karakterontwikkeling, neergezet in uitzonderlijke situaties. Na het lezen van de eerste twee delen van Outcast, ben ik wederom uit het veld geslagen. Potjandorie, wat kan die man schrijven!
Waar gaat Outcast over? Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van aloude clichés. Er is een pastor en hij beoefent exorcisme. Met de bijbel in zijn hand probeert pastor Anderson demonen uit mensen te drijven. Althans, dat hoopt hij. Een held vraagt immers om een side-kick, dus zodra de Anderson verneemt dat Kyle Barnes terug is in de stad (de andere hoofdrolspeler), vraagt hij diens hulp in. En hiermee komt het menselijk aspect om de hoek kijken. De man van god twijfelt en is maar al te blij dat hij hulp krijgt. Kyle Barnes zelf heeft ook een heftig verleden. In zijn jeugd werd hij veel geslagen door zijn moeder en zelf sloeg hij ook zijn dochter. Alleen niet om de meest logische redenen. Demonen hebben blijkbaar grote interesse in hem en noemen hem een paria. Waarom, geen idee. Een interessant vraagstuk, dat in ieder geval.

Robert Kirkman heeft de horrorgenre weer terug op de kaart gezet (of zeg maar herschreven) en met deze strip krijg ik sterk het gevoel dat we wederom een hit voorgeschoteld krijgen, zowel op papier als op het beeldscherm. De dominee en Kyle zijn twee sterke en zeer menselijke karakters met een interessante achtergrond. De demonen zijn in deze twee delen vooralsnog mysterieuze tegenstanders, waarvan een even uit het veld is geslagen wanneer hij Kyle ontmoet.
De ruwe, dikke penseelstrepen en de donkere, minimale inkleuring passen heel goed bij dit duister verhaal. Dit… smaakt naar meer.

Wout Jut

 http://i.imgur.com/EhF9CmH.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers