vrijdag 13 mei 2016

Recensie Nocturno 1




Nocturno 1
Tony Sandoval (scenario, tekeningen & inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Gorilla Avonturenstrips
112 pagina’s (hardcover)
€ 24,95
ISBN: 9789462801899

Met 112 pagina's is dit eerste deel welhaast een integraal album over de ontluikende liefde tussen twee jonge mensen. In de proloog van het verhaal zien we iemand genaamd Nocturno met twee vissen lopen, wandelend in de duisternis van het bos. Hij is alleen, lopend over trieste en grijze wegen. Dan ontmoet hij een windgeest, een mooie jonge dame. Ze vraagt hem hoe hij hier terecht is gekomen, maar dat weet hij niet. Ze besluit hem een verhaal te vertellen over Seck.
De vader van Seck is al tien jaar dood, maar diens geest bezoekt Seck regelmatig. Een nogal commanderend geestverschijning overigens, want meneer wilt nog altijd het leven van zijn zoon bepalen. En jong als Seck nog is, luistert hij uiteraard naar zijn papa. Seck gaat optreden bij een band als zanger waar zijn jeugdvriend Rojo de gitarist in. Na een optreden voor een wedstrijd ontmoet Seck de mooie Karen en de twee vallen als een blok voor elkaar. De band van Seck en Rojo wordt de meest succesvolle band en een rivaliserende band ondernemen vergaande maatregelen om de concurrentie uit te schakelen.  

De proloog is in zwart-wit en grimmig getekend, wat extra nadruk geeft aan de somberheid en eenzaamheid van Nocturno en de windgeest. De oplettende lezer vermoedt, even terugbladerend naar de proloog, dat het hier gaat om Seck en Karen. De intrigerende vraag is, hoe zijn de twee geliefden in deze vreemde en eenzame positie terechtgekomen? Waarom kennen ze elkaar niet meer? Voor dit antwoord zullen we moeten wachten op het tweede deel (hoop ik).
De Nederlandse lezer maakt wederom kennis met Tony Sandoval (ik raad gij allen aan om Het lijk en de Bank te lezen en Onzichtbare Echo's). Zowel zijn sfeervolle tekenstijl/inkleuring als zijn manier van schrijven is apart, maar wel verfrissend en geeft ons een andere kijk op de dood. Ik ben in ieder geval fan van Tony Sandoval.

Wout Jut 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers