donderdag 7 april 2016

Recensie Kale Kop 1 - Werkeloos hartje



Kale Kop 1 - Werkloos hartjeKale Kop 1 -Werkloos hartje
Zidrou (scenario) Serge Ernst (tekeningen)
Waardering: *****
Uitgeverij Strip2000
48 pagina’s (softcover)
€ 7,95
ISBN: 9789462801769

 “Leven” in een ziekenhuis is geen lolletje, maar kinderen zijnveerkrachtig en Zita Sayyah, de hoofdpersoon van dit schitterend verhaal laat dat op geheel eigen wijze zien. Ze heeft leukemie en “woont” al meer dan 12 jaar in het ziekenhuis De Wafel. Dankzij de vele behandelingen gaat ze nu met een kale kop door het leven en heeft zodoende de bijpasselijke bijnaam “Kale Kop”.
Haar dertiende verjaardag staat inmiddels voor de deur en Zita is van plan dit grootst te vieren met alle patiënten en ziekenhuismedewerkers. Ze gaat werkelijk iedereen af in het ziekenhuis, al kost dit haar veel energie. Ze hoopt vooral dat haar ook moeder komt, want die komt namelijk niet veel langs.
Voor mij brengt deze strip oude herinneringen naar boven. Iedereen heeft wel eens in een ziekenhuis gelegen, kort of lang. Ikzelf was een jong hartpatiëntje en de eerste vijf jaar lag ik meer in het ziekenhuis dan thuis of school.

Kale Kop heeft alle ingrediënten om aardig wat prijzen in de wacht te slepen. Scenarist Zidrou komt met een ontroerend verhaal wat je zowel laat lachen als laat huilen (Oké, een kleine traan dan. We zijn geen watjes). Haar bewogen leven heeft haar een volwassen blik op de wereld gegeven en hierdoor is heeft haar onschuld verloren, maar haar kinderlijke vrolijkheid en een flinke dosis gezonde humor (zeg maar gerust zelfspot) heeft ze behouden. Het maakt mij heel benieuwd naar de volgende delen.

Wout Jut
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers