donderdag 14 april 2016

Recensie The Hunger Games Mockingjay Part Two



The Hunger Games Mockingjay Part Two
Regie: Francis Lawrence
Cast: Jennifer Lawrence, Donald Sutherland, Julianne More, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Liak Hemsworth
Waardering: ****
Studio: Uni Studio
Release: 22 maart 2016
Genre: Actie/avontuur/SF/young adult.
132 minuten

De gemakzucht dient de mens en zo denkt Hollywood er ook over. Reboots, sequels, prequels en verfilmingen van games, strips of boeken. Ze worden met het grootste gemak gemaakt, want er valt makkelijk geld mee te verdienen. De drie boeken van de Amerikaanse schrijfster Suzanne Collins zijn al jaren een groot succes en Hollywood houdt succesverhalen goed in de gaten. De Harry Potter fans werden een aantal jaren geleden verrast met de films van het laatste Potter-boek… en wees eerlijk. Vond u dit erg? Ik niet, in ieder geval.
Fans van de Hunger Games moesten wellicht wat langer wachten op de dood van President Snow omdat het derde boek in twee delen werd verfilmd, maar ze hebben absoluut waar voor hun geld gekregen.

De derde film eindige met een frustrerende cliffhanger waardoor de verwachtingen hoog gespannen waren. De vierde film gaat direct verder met het verhaal en zien we Katniss Everdeen wakker worden. Het wordt voor haar duidelijk dat ze haar rol heeft volbracht en het verzet wil haar niet inzetten in de aanval op het Capitol. Uiteraard besluit ze haar eigen weg te volgen. Haar eerste intentie is om alleen te vertrekken, maar ze wordt gauw opgemerkt (een beetje dom, want werkelijk iedereen kent haar. Lichtelijk naïef). Samen met een eenheid, bestaande uit leden van verscheidene districten, trekken ze door de stad. Hun doel? Het doden van Snow. Makkelijk gaat dit niet, want Peeta (labiel en onbetrouwbaar door hersenspoeling) moet mee met de eenheid.

De eerste film was een young adult film, maar zachtzinnig kon je de film niet noemen. Maar de film was niet somber. Dit veranderde al gauw in de volgende twee delen en dit laatste deel laat bied weinig vrolijkheid. Mockingjay Part Two is niet voor de teerhartige ziel.
Verwacht niet meteen volop actie. Het verhaal wordt rustig opgebouwd, maar wanneer de actie begint is het genieten geblazen en zit je op het puntje van je stoel. De tocht door en onder de stad is bloedstollend en de eenheid belanden in een kat en muis spelletje. Hier beneden wordt de eenheid achtervolgt door mutanten en deze jongens wil je niet op je feestje hebben. Jennifer Lawrence heeft zich de rol inmiddels geheel eigen gemaakt en dit merk je. Ze is Katniss Everdeen. Ervaren en een veteraan in haar "vak".
De boodschap van de film is duidelijk. Er is een grens aan onderdrukking en er dreigt altijd weer het gevaar dat een nieuwe dictator op de loer ligt. Onze wereldgeschiedenis heeft genoeg voorbeelden en er zullen nog genoeg voorbeelden volgen.
Wanneer President Snow is gevangen worden de bedoelingen van Alma Coin duidelijk. Eerlijk gezegd had ik dit niet zien aankomen, maar het verraste mij niet. 


De aanschaf van deze film is eigenlijk een koopje want de film bevat 2-disc Blu-ray, een 3D Blu-ray en een DVD. De bonus-disc bevat aardig wat extra's en hieronder het lijstje, en je bent er wel even zoet mee. Namelijk zo'n 210 minuten.

  • Audiocommentaar van regisseur Francis Lawrence en producent Nina Jacobson
  • Panem on Display: The Hunger Games: The Exhibition
  • The Hunger Games: A Photographic Journey
  • Trailers
  • Pawns no More: Making The Hunger Games: Mockingjay Part 2
  • Cinna’s Sketchbook: Het geheim van het Mockingjay armor
  • Welkom bij de 76ste Hunger Games: Op locatie in Atlanta, Parijs en Berlijn
  • Going Rogue: de Cast
  • Becoming Tigris
  • Underground Terror: Battling The Lizard Mutts
Het beeld is haarscherp, al is het soms wat te donker (maar ja, ze zitten nu eenmaal onder de grond) en het geluid is super.
Jammer dat de filmreeks afgelopen is maar Hollywood zou Hollywood niet zijn als zij deze melkkoe tot het maximale willen uitmelken. Er worden reeds plannen gemaakt voor een prequel, al vind hoofdrolspeler Jennifer Lawrence dit nog te vroeg. We zullen zien.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers