vrijdag 5 februari 2016

recensie Oude bokken en groene blaadjes 1 - De zwarte vlek



Cover AfbeeldingOude Bokken & Groene Blaadjes 1/2 - De zwarte vlek
Etienne Willem (scenario & tekeningen), Ramon Pantoja (inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Gorilla
48 pagina’s (hardcover)
€ 14,95
ISBN: 9789462801738

Hoofdinspecteur Arbuckle probeert al bijna vijf jaar Sir Walter Rutherford achter slot en grendel te krijgen. Hij verdenkt hem van handel in wapens, opium en staatsgeheimen, maar wat Arbuckle ook doet, zijn pogingen lopen tot niets uit. Gedreven tot het uiterste koopt hij de boekhouder van Sir Walters om, in ruil voor een koninklijk pardon en een nieuw leven. Om de boekhouder te beschermen huisvest Arbuckle hem zelfs in zijn eigen huis.
Al twee weken wacht Arbuckle op het document die tenslotte wordt overhandigd door Miss Mac Millan, het nichtje van Lord Dravott.  Wanneer de boekhouder wordt vermoord ondervindt Arbuckle dat hij aan de kant wordt geschoven door zijn meerdere, iets waar de inspecteur natuurlijk niets van aantrekt.

Het laatste deel van Het zwaard van Ardennois is net uit en wederom kunnen we genieten van een nieuwe serie van Etienne Willem. Politie en detectiveseries hebben vrijwel altijd een tweetal hoofdpersonages die elkaars tegenpool zijn. De titel is meesterlijk gevonden en "oude bok" hoofdinspecteur Arbuckle is een echte brombeer. Hij is duidelijk gewend alleen te werken en de aanwezigheid van de jongedame laat hem niet onberoerd. Ongevraagd begint ze hem te helpen weet hem goed van dienst te zijn.

De karikaturale stijl is een verademing na alle realistische tekenstijlen (die verdacht veel op elkaar lijken) zonder meteen kinderachtig te worden. Ik zie al uit naar het volgende (en helaas laatste) deel.

Wout Jut

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers