vrijdag 12 februari 2016

Recensie Narcisse 2 - Terra Nullius



NarcisseNarcisse 2 - Terra Nullius
Chanouga (Scenario, tekeningen & inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Strip2000
64 pag. (hardcover)
€ 14,95

Het eerste deel eindigde met een tragische cliffhanger waarin de bemanning, na een schipbreuk, Narcisse achterlieten op een eiland.  Het medaillon wat Narcisse bij zich draagt redt zijn leven. De medicijnman voorkomt dat de jongen wordt vermoordt en zorgt ervoor dat Narcisse wendt aan het leven tussen Aboriginals. Ongemerkt vergeet hij zijn moedertaal en worden hun woorden de zijne. De naam Narcisse wordt langzaam uitgewist en Amglo blijft over. Jaren gaan voorbij waarin tijd geen betekenis meer heeft en hij een gezin sticht.
Schepen van de Blanke Wereld komen steeds vaker aan land voor eten en drinken. Altijd blijft Amglo op afstand maar er komt een dag waarin hij wordt opgemerkt en ze hem ontvoeren. Immers, een blanke wilde met rood haar is een zeldzame parel. Wederom verandert zijn leven  drastisch en keert hij terug naar wereld die hij allang is vergeten.

Chanouga verteld een fascinerend verhaal over het ongelofelijke leven van Narcisse, wat prachtig in beeld is gebracht. Aandacht gaat ook naar de man die een hekel aan hem heeft (Obaiya, de vrouw van Narcisse was belooft), hun kind en de medicijnman.
In het nawoord verteld de schrijver meer over de man, waarbij we ook twee foto's zien van Narcisse (voor de gelegenheid netjes geknipt). In dit nawoord lezen we dat Narcisse niets vertelde over de zeventien jaar van zijn leven op het eiland, dus deze strip is voornamelijk een vrije interpretatie van de scenarist/tekenaar. Een zekerheid is het niet, maar het is aannemelijk dat Narcisse inderdaad een gezin had op het eiland.
Ik ben heel benieuwd naar het volgende en laatste deel. Gezien de eerste twee delen, zal Chanouga vast komen met een waardige afsluiting. 

Wout Jut 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers