vrijdag 22 januari 2016

Recensie Zo maak je een fortuin in juni 1940



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789030371137.jpgZo maak je fortuin in juni 1940
Xavier Dorison/ Fabien Nury (scenario), Laurent Astier (tekeningen) & Laurence Croix (inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Casterman
120 pagina’s (hardcover)
€ 22,50
ISBN: 9789030371137

Het is chaos in Frankrijk. Het land is al tien maanden in oorlog en na een blitzkrieg van amper een week staan de nazi's voor de poorten van Parijs. In het grootste geheim wordt de goudreserve naar de koloniën of Canada gebracht, op twee ton goud na. Simpelweg… vergeten. In allerijl worden er chauffeurs, bewakers en een pantserwagen geregeld, maar lang blijft dit niet geheim dankzij een bewaker die hierin een buitenkansje ziet. Algauw vormt er zich een groep van vier personen (de bewaker voor het gemak niet meegerekend) om dit klusje te klaren en volgen met een vrachtwagen het goud, dwars door het nog vrije Bordeaux. Een groots avontuur begint met de Duitsers op hun hielen, vermomd als Franse agenten en vastbesloten het goud voor het Duitse rijk te bemachtigen. De missie van de avonturiers verandert in totale chaos waar ze de regels ter plekke moeten verzinnen.
 

Ik vermoed heel sterk dat de twee scenaristen liefhebbers zijn van de film van Quentin Tarantino, want Zo maak je een fortuin in juni 1940 past met gemak in zijn rijtje films die bekend staan om de expliciete geweldsscènes, waar in de onderwereld andere wetten gelden dan in de burgerlijke maatschappij. De lange titel alleen al van dit album is meesterlijk.
Zo maak je fortuin in juni 40 is een heerlijk no-nonsense knal-en-schietverhaal waarbij de actie geweldig in beeld is gebracht.

Wout Jut

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers