vrijdag 8 januari 2016

recensie Walhalla 2 - Het onverenigd koninkrijk



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789491684982.jpgWalhalla 2 - Het verenigd koninkrijk
Nicolas Pothier (scenario), Marc Leghuga (tekeningen) & Sylvain Lauprêtre (inkleuring)
Uitgeverij Glénat
waardering: *****
48 pagina’s (softcover)
€ 7,50
ISBN: 9789491684982

Het groepje vrienden heeft het zwaar. Ze komen terecht in een zware storm en tot overmaat van ramp worden Ongür en Vanhahr de wijze gescheiden van Rüdolf en Kilt. Op wonderbaarlijke wijze (heus, dit mag waarachtig een wonder genoemd worden) zorgt een hoge golf ervoor dat het scheepje met de twee mannen over de klif wordt gemikt en "zachtjes" landt op het zachte gras. Hier maken ze kennis met twee malle inwoners die ruziën over het wel of niet stemmen op Prins Jan. De twee vikingen (en de oplettende lezer) worden hierdoor direct op de hoogte gebracht over het democratisch proces waarin het land verwikkeld zit, dit to woede van de aanhangers van koning Richard.
Ondertussen maken Rüdolf en de mooie maar chagrijnige Kilt kennis met Robert van Loxley, oftewel Robin Hood, die hartstochtelijk moet lachen bij de aanblik van een vrouw met een zwaard in de hand. In zijn opinie vechten vrouwen hooguit tegen de weegschaal (de ouderwetse zak patat). Na een kort duel en een natte nederlaag nodigt Robin Hood de twee nieuwkomers uit om mee te eten met zijn vrienden. Meneer Loxley ruikt hier een buitenkans, want met zijn nieuwe Vikingvrienden kan hij ervoor zorgen dat de verkiezingen niet doorgaan.

Vikingen die aangezien worden als Franse spionnen, een vastgeroeste en machtbeluste Robin Hood, Prins Jan die democratische verkiezingen houd. Scenarist Pothier heeft hiermee doldwaze en vooral doeltreffende ingrediënten gecreëerd waarmee hij een geheel eigen draai geeft aan een klassiek (lees uitgemolken) verhaal. Het is knap om nog met iets origineels te komen als het gaat om de welbekende Robin Hood. De truc is eigenlijk heel simpel. Gooi eigentijdse zaken in het verhaal, zoals democratie, en je krijgt geheel nieuwe mogelijkheden voor fascinerende verhaallijnen.
Liefhebbers van Asterix en Obelix kunnen hun hart ophalen met de serie Walhalla. Al vanaf de eerste bladzijde zit de sfeer erin bij een droge opmerking van Vahahr de wijze (met bijbehorend commentaar van hun schaap Bernard) en is het genieten, want het grappige en geweldig tekenwerk van tekenaar Lechuga past perfect bij de kleurrijke karakters.

Een topalbum!

Wout Jut


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers