vrijdag 30 oktober 2015

Recensie Suske en Wiske 331 - Sooi en Sientje



Suske en Wiske 331 - Sooi en Sientje
Peter van Gucht (scenario), Luc Morjaeu (tekeningen)
Waardering:  ***
Standaard Uitgeverij
48 pagina’s (softcover)
€ 5,95
ISBN-nummer: 9789002257100

Waar je altijd van verzekerd ben bij een album van Suske en Wiske, het loopt ALTIJD goed af. Hierin ligt de kracht van het tweetal die al generaties lang jong en oud meenemen in hun avonturen. 
De cover geeft meteen al een goede hint. Er zijn twee nieuwe karakters die hun avonturen inpikken, en onze vaste helden verliezen blijkbaar hun bestaansrecht. Dus laten we eens gaan lezen.

In de wijk van Suske en Wiske zijn twee nieuwe buurtkinderen. Wiske snakt naar een nieuw avontuur maar wordt verplicht de huishoudelijke taken aan te pakken. Vuilnisbakken buiten zetten, boodschappen doen. En boodschappen zijn zóó 2011.  
 
Wanneer de twee nieuwe kinderen de show stelen is Wiske "not amused". Dan lezen ze dat de krant niet langer hún avonturen publiceert, maar van Sooi en Sientje. De maat is vol wanneer tante Sidonia plots haar kleur verliest. Iedereen speelt plots bijrollen in hun eigen avonturen. Dat kan niet!
Gelukkig krijgen Suske en Wiske bijval van een onbekende dame en gaan het tweetal op onderzoek uit. Als vanouds maken ze een reis door de tijd om de waarheid rondom Sooi en Sientje te achterhalen.

De openingsscène is leuk en veel kinderen zouden dolgraag hun helden in het echt willen ontmoeten. Als sterren worden onze helden onthaald (met enige Nederlandse nuchterheid want Nederlanders gaan niet gillen als gillende keukenmeiden. Toch?) en genieten van een dagje fanclubdag.
Dit album is een beetje een jubileumalbum van de reeks bestaat inmiddels zeventig jaar. In het verhaal gaan Suske en Wiske naar het verleden en ontmoeten hun geestelijke vader tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier ontmoeten ze Willy Vandersteen en diens dochter Leentje. Hier ontdekken ze dat ze niet de eerste ontwerpen waren voor nieuwe striphelden voor de krant, maar Sooi en Sientje.
Sooi en Sientje is een van de betere verhalen van de laatste tijd met een originele invalshoek en een mooie, respectvolle knipoog naar de geestelijke vader van Suske en Wiske.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers