vrijdag 16 oktober 2015

Recensie Rosa 1 - De weddenschap




http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789491684715.jpg

Rosa 1 - De weddenschap  
François Dermaut (scenario, tekeningen & inkleuring).
Naar een verhaal van Bernard Ollivier
Waardering: *****
Uitgeverij Glénat
56 pag. (Hardcover)
€ 16,95
ISBN: 9789491684715

Het begin van de 20ste eeuw. Een bijzondere weddenschap wordt in een klein Normandisch café afgesloten door een stel dronken mannen. Mannen zeggen snel iets zonder erbij na te denken en dan hoeven ze niet eens dronken te zijn. Ze scheppen graag op en het maakt niet uit waarover het gaat, als ze er maar de beste er in zijn.
Hun "discussie" hoe goed ze zijn in bed loopt aardig uit de hand en willen bewijzen wie de beste zijn tussen de lakens. Zonder de gevolgen te overdenken is de weddenschap gauw gemaakt. Wanneer cafébazin Rosa de mannen erop wijst hoe ze eigenlijk de wedstrijd moeten organiseren, niemand weet hoe, lijkt de zaak met een sisser af te lopen. Het is tenslotte onzin.
De volgende avond lijkt iedereen de waanzin van de vorige dag te zijn vergeten, tot de meesterknecht binnenstormt in het café. Het verhaal dat er een "vogelkamp" wordt georganiseerd gaat blijkbaar al rond in het dorp en prompt worden de weddenschappen opgeschreven. De inzet wordt 1.000 francs de man om hun viriliteit testen en van een handvol groeit het gezelschap uit tot 15 man. Iedereen die meedoet ziet in gedachten al een klein fortuin.
Een van de mannen weet wel een oplossing. In de stad op de marktdagen zijn er altijd wel beschikbare meisjes. Wanneer dat plan echter mislukt, een hoer wordt niet beschouwt als objectief, besluit Rosa de weddenschap naar haar hand te zetten. Haar 25 jaar oudere man heeft dure medische zorg nodig en het geld van de weddenschap kan zij zeer goed gebruiken. Alle mannen kijken verbaasd op, maar er is niemand de klaagt.

Wie een stripverhaal verwacht vol erotiek en plaatjes met stomende seks komt bedrogen uit. François Dermaut kan geweldig tekenen en weet precies menselijke emoties weer te geven. Met Rosa heeft hij een zeer menselijk en complex verhaal geschreven waarin de mannen alle personages, mannen en vrouwen, zeer menselijk naar voren komen. In dit eerste deel van 56 pagina's maak je kennis met aardig wat personages en ik zal ze niet allemaal bij naam noemen, maar werkelijk ieder persoon, hoe onbetekenend hij of zij ook mag zijn, heeft een persoonlijkheid. Ze zijn onzeker en dat compenseren ze met een grote mond (of juist niet). Er is angst en zwakte, maar ook lef.
De beweegredenen om mee te doen aan de weddenschap zijn divers en logisch. Het gaat om geld, een verlangen naar Rosa wat jaren verborgen is gebleven, een kans naar macht. Zelfs de burgemeester doet mee.
De ster van het verhaal is Rosa en ze is zeker geen prostituee. Ze is een zelfverzekerde vrouw en ziet een unieke kans, hoe absurd ook, om haar man te helpen. Waar ze eerder geen stem had in het dorp bevindt ze zich nu in een situatie waarin zij het woord heeft en er naar háár geluisterd wordt. Zij heeft de regels opgesteld waarnaar iedereen zich heeft te schikken. Dit schept ook een verantwoordelijkheid. Ze ziet een kant van de mannen die ze nooit eerder heeft gezien. Haar vermoedens worden soms bevestigd, maar ze wordt ook verrast.

In de inleiding verteld François Dermaut hoe Rosa tot stand is gekomen. Rosa is een verhaal verteld door zijn vriend Bernard Ollivier tijden een gezamenlijke tocht van Istanbul naar Beijing. Rosa is een verhaal wat gewoon verteld móest worden.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers