zondag 25 oktober 2015

Recensie J.Rom 'Force of Gold' 3 - Verblind



http://jerom.ophetwww.net/pics/force/groot/03.jpgJ.Rom 'Force of Gold' 3 - Verblind
Bruno de Roover (scenario), Romano Molenaar (tekeningen) & Joël Séguin (inkleuring)
Waardering:  ***
Standaard Uitgeverij
52 pagina’s (softcover)
€ 7,95
ISBN: 9789002257254

Zowel J.Rom als Abaddon zijn gearresteerd en zitten opgesloten in Attica II Prison. Een raampje in de cel is er niet bij, want anders hadden de gevangenen een schitterend uitzicht gehad op de Aarde. Beiden zitten namelijk in een zwaarbewaakte gevangenis in de ruimte.
Denk echter niet dat Abaddon onvoorbereid is, want nog voor de (behoorlijk getikte) gevangenisdirecteur kan knipperen met zijn ogen weet Abaddon de gevangenis om te turnen in een abattoir. J.Rom weet dankzij een vriend te ontsnappen en gaat zijn tegenstander achterna. Ondertussen moet Force nog bekomen van de aanval van Yulls.   

J.Rom heeft alle ingrediënten van een klassieke Amerikaanse superheldenstrip. Hij heeft persoonlijke problemen, van alle kanten wordt hij tegengewerkt, zowel door de slechteriken als de regering, en het geheime genootschap FORCE heeft behoorlijke opstartproblemen.
Wat betreft de "Dark side" is Abaddon de meest interessante karakter van de twee (alleen jammer dat motieven zo rechtlijnig is. Abaddon wordt gedreven door wraak en haat. Dat is alles). Yulls is saai, maar beschikt over heel veel middelen en zijn organisatie is niet mis. Vanuit boortorens boren zijn robots tunnels tot diep in de aardkost om wereldwijd hevige aardbevingen te veroorzaken. Wanneer die begint te trillen, wordt de ene na de andere breuklijn getroffen en is het bye, bye Aarde.
Een legertje geavanceerde androids kost aardig wat duiten en ieder bedrijf wilt winst maken. De vernietiging van de Aarde als doelstelling vind ik, zeker wanneer de badguy zelf een aardbewoner is en niet kan uitwijken naar, laten we zeggen Mars, nogal ondoordacht. Ik kan het natuurlijk ook geheel mis hebben en zijn de plannen van Yulls veel sinister en daardoor juist heel interessant. De vernietiging van de Aarde is wat vergezocht en zijn de plannen juist zeer winstgevend, tenminste, als J.Rom niet ten tonele was gekomen. Want zeg nu zelf, we zijn met teveel mensen op onze wereldbol.

J.Rom is niet langer meer kettingrokende alcoholist en weer in topvorm is. In de laatste bladzijde staat vermeld "Einde van deze cyclus", dus de kans is groot dat we een vierde deel kunnen verwachten. Waarom zouden we anders een nieuwe mysterieuze vraag voorgeschoteld krijgen? J.Rom wordt wakker in bed naast zijn vrouwelijke collega Amanda en heeft last gehad van een nachtmerrie. Wie weet een aanwijzing voor de volgende cyclus.
Het was leuk om professor Barabas even terug te zien met waarin hij verteld zojuist twee pubers naar de 17e eeuw gestuurd te hebben.
Professor Barabas

Toch ben ik niet geheel tevreden. Wat jammer is van dit slotdeel is dat het eindgevecht vrij makkelijk is. Hopelijk heeft J.Rom zijn oude makker niet omgebracht, want ik zie graag meer van Abaddon en een verdere uitdieping van zijn karakter.

Wout Jut





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers