vrijdag 9 oktober 2015

Recensie De Rest van de Wereld 1



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789030371250.jpgDe Rest van de Wereld  1
Jean-Christophe Chauzy (scenario, tekeningen & inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Casterman
120 pag. (Hardcover)
€ 22,50
ISBN: 9789030371250

Sommige verhalen kruipen onder je huid. Je voelt gekriebel, jeuk en je bent geneigd te krabben tot het weg is. De rest van de wereld begint heel aller-dagelijks, al is het verre van vreugdevol. Een alleenstaande moeder genaamd Marie ( haar klootzak van een ex heeft haar verlaten voor een veel jongere vrouw met als excuus dat de liefde in hun huwelijk is opgebrand) brengt haar twee zoons voor een nacht bij hun grootouders. Dit geeft haar de kans om de hut, waar ze hun vakantie hebben doorgebracht, schoon te maken. Onderweg krijgt ze twee keer de schrik van haar leven wanneer eerst een kudde herten wild de weg oversteken en wat later een horde koeien.
Tijdens het schoonmaken wordt ze lastiggevallen door vliegen. Veel vliegen. Dan valt het netwerk uit. Wanneer ze even lucht schept buiten krijgt ze de schrik van haar leven. De hemel verduistert en de bliksem slaat meerdere keren krachtig in. Gauw gaat ze naar binnen, maar dan wordt ze heen en weer geslingerd en het gebouw schudt op zijn grondvesten. Het gebergte wordt getroffen door een aardbeving.
Wanneer ze uren later bijkomt ontdekt ze een ware ravage, maar ze blijft kalm, vastberaden en pakt geconcerteerd haar spullen in. Gefocust rijdt ze met haar auto naar beneden, in de hoop dat haar kinderen niets mankeren. Aangekomen in het dorp vindt verwoesting en verwarring, maar haar zoons leven nog. Wat volgt is een tocht naar de stad, maar ook hier zijn de hulpdiensten niet aangekomen. Iedereen is afgesneden van de buitenwereld waar ieder bergdorp en bergstad op zichzelf aangewezen is. Samen met haar zoontjes moeten ze leven zonder elektriciteit, koud eten wat steeds schaarser wordt, wassen met vuil water. De politie weet de orde te handhaven, maar wanneer helikopters overvliegen en hun geheel negeren - zonder te stoppen, geen sein, zelfs geen pakketten, dus hun gewoon aan hun lot overlaten (de smeerlappen) - is alle hoop vervlogen. Het is gedaan met de orde, weg beschaafdheid. Het is overleven en de logica van de meute.
Om te overleven worden Marie en haar kinderen harder, verliezen hun menselijkheid en staan elke dag op scherp. Uiteindelijk weten ze te ontsnappen en gaan naar de grens van de vallei. De vraag is echter, wat is er gebeurt met de rest van de wereld?  

De pijn van Marie is duidelijk vers. Haar man heeft haar blijkbaar nog maar kort verlaten en krijgt nauwelijks de tijd om dit te verwerken. De wereld stort letterlijk in elkaar. Het verhaal wordt vertelt vanuit haar oogpunt en Jean-Christophe Chauzy (Clara, De gitaar van Bo Diddley) weet je geheel mee te zuigen in dit apocalyptisch verhaal. De Rest van de Wereld is een hard en realistisch verhaal waarin vrij snel duidelijk wordt dat er weinig nodig is om ons laagje beschaafdheid te laten afbrokkelen.  François Boucq weet de natuurgeweld en de wanhoop van de mensen prachtig in beeld te brengen en achterin vind je een aantal schetsen van de ramp.
Geen idee hoeveel delen er nog volgen, maar laat die alsjeblieft snel komen.

Wout Jut

 Recensie De rest van de wereld 1 door Jean-Christophe Chauzy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers