zondag 25 oktober 2015

Recensie De Reis van de Vaders 2 - Alfeüs



De Reis van de Vaders 2 - Alfeüs
David Ratte (scenario & tekeningen), Sylvia Sabater (inkleuring)
Waardering:  *****
Uitgeverij Gorilla
48 pagina’s (hardcover)
€ 14,95

Stel je voor, je kind is in de ban van een persoon die een boodschap verspreid van naastenliefde. Samen met talloze andere mensen volgen ze die ene persoon en verlaten hun huis en haard. 
Iedere ouder heeft de drang zijn of haar kind te beschermen, ieder op diens eigen manier. Het loslaten van je kind is een flinke opgave. Ik herinner me nog dat mijn oudste dochter voor het eerst alleen buiten ging spelen. Ik vond het doodeng en hield haar nauwlettend in de gaten vanuit het raam. Vanaf dat moment gaat het stukken makkelijker. 
Leren loslaten is iets wat blijft en de vaders in deze stripreeks maken een heel herkenbaar proces door.
Jezus van Nazareth met zijn twaalf leerlingen wordt op de voet gevolgd door een drietal vaders, Simon, Alfeüs en Jonas en worden vergezeld door twee ex-prostituees. Jonas is de grote chagrijn in de groep en het meest sceptisch. Het verhaal over hoe Jezus over het water liep is iets wat hij liever zelf nacheckt. Maar de confrontatie met de vele wonderen vallen niet te ontkennen.
Alfeüs heeft eerder de groep verlaten en vindt zijn zoon bij Jezus. Tot zijn eigen verbazing is Alfeüs een gelovige geworden, want wat voor kwaad kan er zitten in zo'n zachtaardige man die duidelijk alleen maar zijn volk wilt helpen?
Simon en Jonas merken ook de keerzijde van de vele wonderen en Jonas vraagt zich af of Jezus hier überhaupt bij stilstaat. De gevolgen voor de bevolking, zoals het verlies van tweeduizend varkens, zijn destrastreus. Dit heeft als gevolg dat de groep tegenstanders van Jezus net zo hard groeit als diens aanhangers.
En dan… wordt Jezus opgepakt en berecht. Alfeüs roept de naam van Jezus maar ondervindt de woede van de tegenstanders voor zijn nieuw verworven geloof.

Jezus is een charismatische man en is in het bezit van uitzonderlijke gaven, gaven die hij graag deelt met zijn twaalf apostelen. Ook dit deel begint heel grappig en ziet we de twee vaders Jonas en Simon varen in een bootje met andere toeristen waarin hun getoond wordt waar Jezus over het water liep. Jezus is "big business" waarmee flink wat geld valt te verdienen.
Is de sceptische houding van Jonas terecht (ook Simon heeft zijn twijfels? Jezus heeft blijkbaar niet in de gaten wat er allemaal is gebeurd na zijn vertrek. Hij drijft een hele kolonie demonen uit een bezeten man en stopt deze kwade geesten in een troep varkens. Tweeduizend beesten die vervolgens in de richting van de afgrond hollen. Of, probeerde Jezus zijn volk juist wakker te schudden? Zie de waarheid van de wereld om je heen?

David Ratte heeft met De Reis van de Vaders een stripreeks geschreven die je meerdere keren moet lezen. Hij weet slapstickhumor naadloos de combineren met de serieuze toon van godsdienst (wat al zwaar genoeg is van zichzelf) en maakt van zijn karakters mensen die je in je hart sluit.

Wout Jut

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers