zaterdag 31 oktober 2015

Recensie De Durvers en OMG!




http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789031433735.jpghttp://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789462103009.jpg
De Durfers                                                               
Alleen 1 - Bruno Gazzoti / Fabien Vehlmann         
Mooie Navels 1 -  Marc Delaf / Maryse Dubuc                             
Waardering:  *****                                                  
Uitgeverij Dupuis                                                      
168 pagina’s (softcover)                                           
€ 8,50                                                                        
ISBN: 9789031433735                                             

OMG! 
Dance Academy 1 - Béka / Crip
Kathy's kat 1 - Christophe Cazenove / Hervé Richez / Yrgane Ramon
De Campbells 1 - Jose Luis Munuera   
Sisters 1 - Christophe Cazenove
Waardering: ****
Uitgeverij Ballon Comics
144 pagina's (softcover)
€ 8,50
ISBN: 9789462103009

 Ballon Media brengt voor de wintermaanden twee verzamelalbums uit, De Durvers voor de stoere jeugdige lezers en  OMG voor de maffe meiden. Beide albums bevatten drie eerste delen en kosten maar € 8,50. Werkelijk een koopje. Maar krijg je ook waar voor je geld?
Absoluut. Met beide albums maak je kennis met de eerste delen van drie verschillende series. Laten we beginnen met het album De Durvers.

De ondertitel geeft al aan voor wie de doelgroep is, 'Drie stoere avonturen in een handig verzamelalbum'. De serie Alleen bijt het spits af en is zonder meer de spannendste van de drie. Alleen gaat over een groep kinderen die op een ochtend wakker worden en ontdekken dat alle volwassenen en de meeste kinderen van de stad zijn verdwenen. Algauw vinden ze andere kinderen en ondervinden ze dat, al is de stad verlaten, er meer dan genoeg gevaren op de loer liggen. Alleen is een ijzingwekkende serie waarin kinderen om de haverklap moeten vluchten of vechten voor hun leven. Mocht Alleen ooit verfilmd worden, verwacht dan een actiethriller waarbij je op het puntje van je stoel zit. Ik hoop in ieder geval dat er binnenkort een integrale editie uitkomt.
Daarna volgt de serie Mooie Navels. Je zou verwachten dat deze serie over drie jonge meiden op de Middelbare school meer thuis hoort in een bunder zoals OMG (lekker luchtig). De stripserie gaat over twee prachtige meiden die de grootste krengen zijn die ooit op Aarde hebben rondgelopen en gebruiken hun vriendin Karin om zichzelf beter te voelen. Mooie Navels is hilarisch, maar bezit een serieuze ondertoon. Dit eerste deel heeft een hoge mate van oppervlakkigheid, maar de oplettende lezer ziet meer. Jenny en Vicky leven op de aandacht van de jongens en doen hun best hun privéleven binnendeurs te houden. In de volgende delen (een aanrader) leer je meer over hun turbulente leven.
Als laatste De Campbells. In deze strip leer je de piraat Campbell kennen die zijn twee jonge dochters alleen moet opvoeden. Het eerste deel bestaat uit een aantal korte avontuurlijke verhalen en allemaal zijn even grappig, maar met een serieuze ondertoon. Helaas heb ik de serie niet eerder gelezen, maar dit eerste deel smaakt naar meer.

De verzamelalbum OMG is een stuk luchtiger en richt zich vooral op de jonge meisjes. De eerste strip Dance Academy gaat over de drie hartsvriendinnen Julia, Laila en Lucy. Hun  leven staan in het teken van dansen en gebruiken ieder moment om te oefenen. Op school, op straat of tijdens het uitgaan. De grappen zijn leuk en zijn nooit brutaal.
Kathy's Kat daarentegen is wat minder braaf, maar je mag op dat gebied ook het enige verwachten van een kat (alle katachtige hebben een reputatie hoog te houden op dat gebied).
Kathy leeft samen met haar alleenstaande vader en hun kat en beleven de mafste dingen. Zowel paps als Kathy zijn goed op de hoogte wat betreft de gebruiksaanwijzing van hun kat Sushi. Uiteraard heeft Sushi andere gedachten daarover. De tekenstijl is lekker maf en past perfect bij de grappen. Een strip waar de jonge meiden (en ongetwijfeld ook jongens) veel leesplezier aan beleven.
Jonge meiden met een vervelende zus(je) herkennen zich in de perikelen tussen de jonge puber Wendy en haar jongere zusje Marine in Sisters. Kibbelend om 'het maakt niet uit wat' hebben de twee regelmatig ruzie, terwijl ze ook niet zonder elkaar kunnen en op hun eigen manier altijd voor elkaar klaarstaan. Kortom, een echte feel good-strip. De humor in Sisters is grappig en vinden ook thuis bij de jonge dames gretig aftrek (na uiteraard de enige geruzie over wie hem mag lezen).
Zoals ik al zei, OMG is een stuk luchtiger en naast de drie strips wordt de bundel ook aangevuld met een aantal pagina's met spelletjes en recepten.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers