vrijdag 9 oktober 2015

Recensie De Bank 3 - 1857-1871 Tweede Generatie; De Hausmann-speculatie



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789085583981.jpgDe Bank 3 - 1857-1871 Tweede Generatie; De Hausmann-speculatie
Pierre Boisserie/Philippe Guillaume (scenario) & Malo Kerfriden (tekeningen)
Waardering: ****
Uitgeverij Dargaud
56 pag. (softcover)
€ 9,50
ISBN: 9789085583981

Bankzaken. Alles draait hier om geld en macht. Geld maakt mensen hebberig en wie zucht heeft naar macht, heeft geld nodig. De financiële wereld, in welk tijdperk dan ook, heeft meer dan genoeg materiaal voor spannende verhalen vol intriges, corruptie en moord. De stripserie De Bank speelt zich af  tussen 1857 en 1871.
Parijs moet grondig verbouwd worden wat gunstige perspectieven biedt voor de vastgoedsector en het bankwezen. Stadsarchitect baron Hausmann is al vijf jaar bezig met de verbouwing van de stad en heeft de ingewanden ervan blootgelegd. Zodoende lijkt de stad een bodemloze put, maar de broers Victor en Théodore Saint-Hubert zijn vastbesloten er een goed einde aan te maken. Maar de methodes die Victor gebruikt zijn niet geheel legaal. Want waarom al dat gedoe met paperassen en formaliteiten als je goede vrienden hebt om de zaken te regelen? Zonder pardon verordend hij een gezin dat zij hun huis moeten verlaten.
De relatie tussen de twee broers krijgt een nieuwe wending wanneer Théodore ontdekt dat zijn broer een meer sinistere manier heeft wat betreft het "schoonmaken" van de stad.

Familie-intriges zoals broedertwist of overspel zorgen altijd voor de nodige emotionele spanningen. De twee scenaristen zijn blijkbaar goed op elkaar ingespeeld en De Bank is allesbehalve saai. Tekenaar Kerfriden is vrij nieuw in tekenland en dit album is zijn tweede creatie na KGB 1. Zijn tekenwerk is verzorgd en gedetailleerd, al is zijn stijl zeker niet uniek. Deze tekenstijl zie je terug in zeer veel Europese strips.

Het album sluit af met zes pagina's over het ontstaan van de grootbanken, geschreven door Philippe Guillaume. Een interessant stukje geschiedenis over de herschepping van Parijs, een megalomane onderneming.

Wout Jut

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers