vrijdag 9 oktober 2015

Recensie Antarctica 2 - Overwintering



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789491684944.jpgAntarctica 2 – Overwintering
Jean-Claude Bartoll (scenario), Bernard Köllé (tekeningen) & Vladimir Davidenko (inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Glenat
48 pagina’s (hardcover)
Prijs: 16,95
ISBN: 9789491684944

Antarctica is nog altijd een continent dat velen tot de verbeelding spreekt. Overal vindt je sneeuw en ijs en aan de kust struikel je over de pinguïns. Antarctica is het koudste continent op aarde en het binnenland heeft een lange en koude winter. Koud, koud, koud met een gemiddelde temperatuur van -40 tot -60 °C. De zomer duurt maar kort en wordt gemiddeld niet warmer dan - 20 °C. Brrrrrrrr. En toch, voor wie in geocaching is geïnteresseerd, daar liggen inmiddels 21 caches!!! De tijden zijn flink veranderd sinds de wedloop naar de Zuidpool in 1909 waar dit immens koud continent nog onbekend was en levensgevaarlijk.
In Overwintering zijn we twee jaar verder en is het 1911. Zowel de expeditie van Roald Amundsen als die van Robert Scott hebben het Ross-ijsplateau bereikt. Maureen is dichter dan ooit bij haar geliefde Knut, die hiervan geen weet heeft en de foto met haar beeltenis verbrand. Zo dicht bij haar doel steelt Maureen een paard en besluit zelf op pad te gaan naar het kamp van Knut, maar onderschat enorm de verschrikkelijk Antarctische ontberingen. En hierop zit de kapitein van "haar" schip niet op te wachten.


Tekenaar Bernard Köllé maakt met zijn strakke tekeningen prachtige winterse landschappen en legt nadruk op zijn personages door de achtergrond weg te laten.
Ik ben benieuwd wat voor verhaal Jean-Claude Bartoll had geschreven als hij het verliefde tweetal achterwege had gelaten. Wellicht kregen we een wat meer sinister verhaal waarin wellicht meer leden van de bemanning zouden worden uitgelicht. Er is namelijk een overvloed aan liefdesverhalen waarvan de meesten een happy end krijgen. Toch, afgezien van het liefdesverhaal geeft het verhaal Antarctica een goed beeld over de beproevingen die de bemanningen van de twee schepen moesten doorstaan.

Wout Jut

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers