vrijdag 4 september 2015

Recensie Yoko Tsuno 27 - Khany's geheim



Yoko Tsuno 27 - Khany's geheim
Roger Leloup (Scenario, tekeningen & inkleuring)
Waardering: ***
Uitgeverij Dupuis
48 pag. (softcover)
€ 6,95

De vriendengroep van Yoko is met de jaren steeds groter geworden en bevat heel wat bijzondere personen. Naast haar vaste vrienden Paul, Ben en de buitenaardse Khany heeft ze nu buitenaardse kinderen, kunstmatige kinderen, vriendinnen uit het verleden… en Baldok de  huisdraak.
Woonachtig in een kasteel, ver van nieuwsgierige ogen, wordt de nachtrust verstoord wanneer een drone op het kasteel afvliegt. Maar nog voordat er korte metten van gemaakt kan worden wordt het onding kapot geschoten door een buitenaards drone. Het toestel doet iets vreemds met Yoko en de vriendin weet het onding met twee schoten te vernietigen.  
Niet veel later landt Khany in haar ruimteschip naast het kasteel en blijkt de buitenaardse drone al enige tijd te volgen. Khany heeft ontdekt dat een meisje een drager is van een door Karpan ontwikkeld zuiveringsprogramma. Dat moet de Vineanen, die in lethargie onder het aardoppervlak rusten, toelaten om op Aarde te leven. Er zit alleen een flinke adder onder het gras. Alle leven op Aarde wordt hierdoor weggevaagd. Het meisje is ontsnapt naar Mars, waar het programma geactiveerd wordt. Yoko Tsuno en haar vriendin zetten alles op alles om het meisje te onderscheppen voor het te laat is.
Natuurlijk is het meisje niet meer dan een werktuig voor een gemenerik met de naam Gorka en is vastbesloten het werk van wijlen Karpan af te maken.

Is Khany's geheim is een meesterlijk album? Hmm, nee. Roger Leloup verstaat zijn vak en is een uitzonderlijk goed tekenaar. Nog beter gezegd,  Zijn tekenwerk is ongeëvenaard, maar tegenwoordig ook een beetje ouderwets en niet bepaald vernieuwend. Met andere woorden, hij valt in herhaling.
Onderaardse ruimten, de robots, en de vriendelijke hologram. Allemaal bekenden die we eerder hebben gezien, gesitueerd in verhalen die we eerder hebben gelezen. En ja, Yoko en Khany zijn hartsvriendinnen, maar het is niet de eerste keer dat Paul en Ben nauwelijks een rol krijgen in het verhaal. Zijn ontwerpen hebben we al meerdere keren gezien en zie je zelfs bij niet-Vineaanse technologie.Bovendien had ik graag meer gezien van Gorka. Nu is deze gemene stouterik niet meer dan paginavulling.
Lange tijd werd  ik gefascineerd door zijn verhalen, maar sinds De Zevende Code lijkt het of de pit er enigszins uit is. Er is trouwens veel meer aan de hand dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Zowel De Dienares van Lucifer als Khany's geheim zijn onderdeel van een trilogie wat eindigt met het volgend album De verboden Exodus. Maar toegegeven, Roger Leloup draait al heel wat jaren mee en behoort tot één van de grootmeesters. Het is te hopen dat hij zijn plannen kan voltooien want hij is verre de jongste niet meer.

Wout Jut

Preview album 28

Première page

1 opmerking:

  1. Het probleem zijn altijd de scenario's bij reeksen. Zelfs Dodier krijgt er last van. Bij de Blauwbloezen is het zelfs genant geworden omdat daar een scenarist aan meewerkt.

    BeantwoordenVerwijderen

Volgers