vrijdag 18 september 2015

Recensie Tin Lizzie 2 - Rodeo Junction



Tin Lizzie 2 - Rodeo Junction
Thierry Chaffoin (scenario), Dominique Monféry (tekeningen) & Julia Weber (inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Gorilla
48 pag. (hardcover)
€ 14,95

Auto's. Ze staan voor onze deur en we doen er boodschappen mee, gaan ermee naar ons werk en is ons vervoer voor onze vakantie. Een auto is net zó gewoon als de laptop op je schoot waarop je Netflix kijkt. We kijken niet op van de wonderen om ons heen.
Dit was honderd jaar geleden wel even anders. Auto's waren een vreemd iets. Duivels bijna.
Tin Lizzie vertelt het verhaal over een auto genaamd Tin Lizzie en haar invloed op de mensen.

Het is 1908 en de auto's moeten zich nog bewijzen. Zeker in een klein gehucht zoals New Bay waarin de bewoners helemaal in de ban raken van een weddenschap.
Want… twee jonge mannen hebben een idioot en tegelijk lief plan bedacht. Voorman Rhod is al jaren verliefd op miss Bicky Kay. Om haar hart te winnen heeft hij de Ford-T van kolonel Lebey gestolen, wie van plan was de auto om te bouwen tot een tractor.
De stad is in rep en roer wanneer er weddenschappen worden georganiseerd tussen de Ford-T en een raspaard van Lord Knox. Maar de vrouw van de sheriff
 een ware godsfanaat, ziet hierin het werk van de duivel en zorgt ervoor dat Rhod en zijn vriend worden gearresteerd en belanden in de plaatselijke cel. Maar gelukkig weet de kleine jongen Jake op tijd hulp in te schakelen. Dit tot grote vreugde van Rhod, want miss Bicky Kay heeft zichzelf weggeven als eerste prijs voor wie de wedstrijd wint.

Scenarist Thierry Chaffoin heeft met Tin Lizzie een sfeervol en ouderwets feelgood stripverhaal geschreven met de klassieke thema's liefde en dat je met doorzettingsvermogen alles kan bereiken. Tekenaar Dominique Monféry brengt het verhaal en de race tussen het paard en de auto met een disney-achtige tekenstijl prachtig in beeld. Dit gevoel wordt vergroot door de aquarelachtige inkleuring en de potloodtekeningen. Niet vreemd want Dominique Monféry heeft meegewerkt aan grote animatiefilms animatie als director en storyboard tekenaar. The Emperor's groove , Ducktales, Frank en Frey, Tarzan… Leuke titels om je naam aan te verbinden. 
De naam Tim Lizzie is overigens niet uit de lucht gegrepen. Tik deze naam en en je krijgt heel veel plaatjes te zien van T-fords (Tin Lizzie is namelijk een model-naam).

Wout Jut 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers