vrijdag 4 september 2015

Recensie De Legende van het Wisselkind - Integraal



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789055819027.jpgDe Legende van het Wisselkind - Integraal
Pierre Dubois (scenario), Xavier Fourquemin (tekeningen) & Scarlett Smulkowski (inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Le Lombard
296 pag. (softcover)
€ 39,95

Scrubby weet het niet, maar hij is een wisselkind. Zijn zus laat haar baby-broertje voor een moment onbewaakt bij een Meidoorn, een heilige toverboom van de elfen. En... ieder honderd jaar wordt een elf in z’n wieg verwisseld met een mensenkind. Zonder dat Scrubby het beseft is hij bijzonder en is in het bezit van de bijbehorende magische gaven, zoals praten met de dieren.
Graag struint hij rond in het woud en is daar bevriend met een oude man.  Maar op een dag moeten zijn ouders verhuizen en gaan ze naar de grauwe straten van Londen. Hier moet hij de strijd aangaan tegen de handlangers van de Heer van de Chaos.

Pierre Dubois neemt zijn tijd met het vertellen van zijn verhaal en hoe verder je in het verhaal komt hoe meer prijs wordt gegeven van de schitterende folklorewereld die Pierre Dubois en tekenaar Xavier Fourquemin hebben gecreëerd. Al vrij snel merk je dat zijn zus Sheela heel wat meer weet over de magische wereld, maar het duurt even voordat je begrijpt hoe de vork in de steel zit. Vrij laat in het verhaal blijkt ook zij in het bezit te zijn van magische krachten en weet de demonische seriemoordenaar Spring Heeled Jack te verslaan.
Xavier Fourquemin brengt niet alleen de magische wereld prachtig in beeld, ook het Londen van Charles Dickens spreekt tot de verbeelding.  

In 2009 is dit prachtig verhaal eerder uitgegeven in een beperkte oplage, en buiten de handel, van 300 exemplaren met genummerde en gesigneerde ex-libris. Helaas was dit de Franse versie. Maar nu kunnen ook wij Nederlanders en Vlamingen genieten van dit wonderlijk fantasy-verhaal.
Een groot gemis, zeker omdat het hier gaat om een integrale uitgave, zijn de extra's. In mijn oogpunt is een integraal pas écht compleet met een achtergronddossier, onuitgegeven grafisch materiaal, schetsen en alternatieve covers. Hiermee was deze, overigens prachtige, uitgave de volle vijf sterren waard geweest.

Wout Jut 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers