maandag 24 augustus 2015

recensie Zusje 2 Madame Zusje



Zusje 2 - Madame Zusje
Gerrit de Jager (tekst & tekeningen)
Waardering: ****
Uitgeverij Strip2000
48 pag. (softcover)
€ 7,95

Niets is zo persoonlijk bij het recenseren als wanneer het gaat om humor. Grappen over raceauto's zoals de strip Ze Jacky Touch trekt een ander publiek dan bijvoorbeeld Dating for Geeks, een stripreeks die vooral waardering vindt onder de nerds (wat tegenwoordig een positieve term is voor mensen die zich afzijdig houden van de populaire "mainstreamcultuur").

De humor waarvan Gerrit de Jager gebruik maakt is herkenbaar en spreekt de menselijke emotie aan, maar een stripreeks bereikt pas succes wanneer er een sterk karakter, of meerdere, in het spel is. Met Zusje heeft Gerrit de Jager een sterk en herkenbaar karakter ontwikkeld en brengt haar in allerlei situatie die ouders ofwel zelf hebben meegemaakt of zich heel makkelijk in kunnen plaatsen.

Wanneer ik Zusje lees hoef ik maar op te kijken naar mijn kleine bengels om precies hetzelfde te zien gebeuren. Mijn kinderen zien de wereld totaal anders dan paps en mams en dat wil weleens botsen. Net zoals Zusje hebben ze zo hun eigen logica en projecteren deze op de wereld om hun heen. Heel stiekem toch wel leuk.
En dan te bedenken dat Zusje alweer vijftien jaar meegaat, dus we mogen nog een aantal delen verwachten van Strip2000.

Wout Jut
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers