maandag 17 augustus 2015

Recensie Johan en Pirrewiet - De integrale 1 & 2



 

Johan en Pirrewiet - De integrale 1 & 2
Peyo (scenario & (tekeningen)
Waardering:  *****
Uitgeverij Dupuis
200 pagina’s (hardcover)
€ 29,95 per deel
ISBN: 9789031433681 (deel 1)
ISBN: 9789031433698 (deel 2)

Wanneer je nog een klein kind bent, ben je nogal afhankelijk van wat je ouders beschouwen als geschikt leesvoer, of wat je toevallig tegenkomt bij buren, vrienden van je ouders of wat er gevonden wordt op een rommelmarkt. Het begrip stripwinkel was onbekend en zakgeld kwam pas veel later. Ik heb herinneringen aan Johan en Pirrewiet en wat ik nog weet is dat ik hun verhalen vooral spannend vond, maar de avonturen van de Smurfen waren vanuit het oogpunt van mijn moeder veel veiliger en deze strips zwermden algauw door de gehele slaapkamer. Johan en Pirrewiet schitterden in afwezigheid.
Gelukkig werden we (lees de jaren 70 generatie) vroeger flink verwend met een aardige hoeveelheid stripmagazines zoals Eppo, Kuifje en de Robbedoes. De Robbedoes sprak mij lange tijd het meest aan en wellicht heb ik alleen hierin Johan en Pirrewiet gelezen. Veel weet ik niet meer van dit duo, maar vergeten zijn ze nooit.

Dupuis geeft menig stripliefhebber nu de gelegenheid om de avonturen van Johan en Pirrewiet te herlezen in vier Nederlandstalige integralen, compleet met achtergronddossier en onuitgegeven grafisch materiaal. Hierin maak je kennis met het eerste werk van Pierre Culliford, hoe zijn pseudoniem Peyo is ontstaan en dat het begin van zijn loopbaan om vast werk te vinden niet gemakkelijk ging. Heel mooi om te zien is de ontwikkeling van zowel zijn tekenstijl als zijn personage Johan en hoe de eerste twee verhalen uiteindelijk hun weg vinden naar een officiële uitgave.
De geboorte van Pirrewiet wordt door Peyo achteraf beschouwt als het echte begin van zijn carriere. Zijn bedoeling was om het basisidee meer diepgang te geven. De eerste twee avonturen beleefde Johan alleen en kon best wel een tegenpool gebruiken.

De eerste bundel verzamelt De nederlaag van Basenau, De heer van Rodensteyn en De dwerg in het rotsbos. In deel 2 lees je Het raadsel van de maansteen, De eed der Vikingen en De bron der goden. De volgende delen 3 en 4 volgen snel en zullen verschijnen in september.
Met deze integrale edities heeft Dupuis niet alleen voor de verzamelaar, maar ook voor de gewone lezer twee prachtige uitgaven gemaakt waarin het werk van Peyo volledig tot hun recht komen.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers