vrijdag 21 augustus 2015

Recensie De Smurfen 34 - De Smurfenheld



34 De SmurfenheldDe Smurfen 34 - De Smurfenheld
Alain Jost & Thierry Culliford (scenario), Jeroen de Coninck (tekeningen) & Nuni Culliford (inkleuring)
Waardering: ****
Standaard Uitgeverij
48 pag. (softcover)
€ 5,95

De Smurfenheld. In deze tijd van superhelden die de cinema bestormen, is de gedachte gauw gemaakt dat we kennis gaan maken met een supersmurf. Niet is minder waar. Nou ja… klein beetje dan. Hij weet zonder scrupules een wolf te verjagen.
Grote Smurf heeft hulp nodig, want zijn zolder heeft een grondige opruimbeurt nodig. Hier vinden de Smurfen een heel oud boek, getiteld Smurfenheld. Grote Smurf is helemaal in zijn sas want de laatste keer dat hij de verhalen heeft gelezen was toen hijzelf een kleine jongen was. Dat is dus héél lang geleden. Grote Smurf begint met voorlezen en gefascineerd luisteren de Smurfen naar de avonturen van een Smurf die naar de verre Drakenberg trok. Toen hij zich ging baden in het rode water van een bron, werd hij een soort super Smurf! De drie Smurfen Klungelsmurf, Domme Smurf en Bange Smurf nemen een besluit. Beu om altijd bespot te worden, gaan zij op zoek naar de bron... Ze willen ook superhelden zijn! 
Uiteraard wordt er gedacht dat het trio nooit veilig de berg kunnen bereiken en wordt er een reddingsmissie georganiseerd, met alle gevolgen van dien.

Veel lezers smurfen al met veel plezier over de avonturen van De Smurfen en ze gaan al een tijdje mee. Een behoorlijk lange tijd.  Hun eerste avontuur beleefden ze in Johan en Pirrewiet in het album De fluit met zes gaten in 1958 en het jaar erop kregen ze hun eigen serie. Voor wie alsnog dit album wilt lezen, hoef je niet lang te wachten. Deze zomer heeft uitgeverij Dupuis de eerste twee van vier integralen uitgegeven van Johan en Pirrewiet en in september worden de laatste twee delen uitgebracht. Een uitgelezen kans voor de fans van de Smurfen de allereerste avontuur te lezen met bijbehorende achtergrond.

Wat ik zo leuk vind van de Smurfen is dat de humor nog altijd van hoge kwaliteit is. Peyo heeft een erfenis achtergelaten wat zijn sporen heeft nagelaten is in bijna ieders zijn jeugd. Want wie houdt er nou niet van de Smurfen? Ze lijken allemaal op elkaar, maar iedere Smurf heeft voor zijn persoonlijkheid de bijbehorende naam en kibbelt maar lekker door tegen elkaar.
Alain Jost & Thierry Culliford houden de oude sfeer en humor van de Smurfen springlevend wat Jeroen de Coninck als een ware Peyo in beeld brengt.

Wout Jut
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers