vrijdag 28 augustus 2015

recensie Biep en Zwiep 1 - Opgewarmde kost

Biep en Zwiep 1 – Opgewarmde kost
Luc Morjaeu (tekst & tekeningen)
Waardering: ***
Uitgeverij Strip2000
48 pag. (softcover)
€ 7,95

Heksen heb je tegenwoordig in allerlei varianten waarvan mijn grootste voorkeur nog altijd gaat naar Hermelien met haar warrige bos krulhaar en onuitstaanbare betweterigheid. Heksen zijn allang niet meer eng en vol met puisten. Ze staan met beide benen stevig in de moderne tijd en slaan gerust met hun vuisten als het nodig is. De heksen van nu gebruiken liever de term “wicca” en wanneer je jezelf wat meer hierin verdiept ontdek je dat wicca een natuurreligie is waarin veel verschillende stromingen bestaan met de natuur als centrale rol.

Bief en Zwiep daarentegen voldoen aan het klassieke beeld wat we hebben van een heks van de aloude sprookjesverhalen. Ze zijn lelijk, ontzettend mager of juist héél dik, puisterig, haakneus, gekleed in het zwart en uiteraard de heksenhoed. De twee heksen hebben nogal botsende karakters. Zwiep houdt graag het huis schoon terwijl Biep een echte sloddervos is. Zwiep vind het heerlijk om te koken en waardeert eten, Biep slokt alles zonder haar ogen te knipperen naar binnen.
Dus het mag duidelijk zijn, Zwiep is een echte huisvrouw… nee, juiste term is huisheks, en Biep is een enorme luilak. Ondanks hun onderlinge irritaties zijn het toch de beste vriendinnen.

Biep en Zwiep bestaan al wat langer en hun avonturen verschenen eerder in de jaren 90 in de Jommekeskrant en in de vakantieboeken van Jommeke. Een mooie wederopstanding en voor de huidige jeugd een leuke strip om lekker in hun kamer (of waar dan ook) te lezen.

Wout Jut


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers