vrijdag 10 juli 2015

Recensie Uur U 7 - Leve de Keizer!




Uur U 7 - Leve de Keizer!
Fred Duval & Jean-Pierre Pécau en hulp van Fred Blanchard (scenario), Stéphane Gess (tekeningen) & Thorn (inkleuring)
Waardering:  *****
Uitgeverij Silvester
56 pagina’s (hardcover)
€ 16,95
ISBN 978-90-5885-422-3

Uur U  bestaat uit een reeks complete verhalen is één van de meest originele series van Silvester, waarin historische gebeurtenissen een andere draai krijgen. Bedenk zelf maar. Wat als je besloten had een andere straat in te gaan, dan had je niet jouw grote liefde gevonden. Jouw huidige kinderen waren niet geboren en met wie had je dan een relatie gehad.
En in het geval van Leve de Keizer!, de Europese geschiedenis had er geheel anders uitgezien als Napoleon de slag om Waterloo had gewonnen.   
Het verhaal  begint op april 1925, in Oesbekistan, de Frans-Chinese grens. De grensbewaking, onder leiding van Kapitein Nerval, worden aangevallen door twee divisies van het Chinese reguliere leger en zijn gedwongen terug te trekken. Thuis krijgt Nerval een handgemeen met een Kolonel waarna hij wordt ontslagen.
Maar het duurt niet lang dat hij weer aan de slag kan en wel door zijn eigen petekind Arturo Fermi, een briljant fysicus. Zijn uitvinding is zeer gewild bij een geheime genootschap, die plannen maakt op een aanslag te plegen op de keizer. Doordat hij zijn mond heeft voorbijgepraat bij de bloedmooie Mata Hari, een beroemde exotische danseres, is zijn uitvinding gestolen. Het duo zal alle valstrikken moeten omzeilen om op tijd de helse machine terug te vinden. Want de machine is krachtig genoeg om geheel Parijs te veranderen in één grote krater.

De twee auteurs zijn slimme jongens en weten een geheel geloofwaardige, futuristische geschiedenis te creëren. Historisch bekende figuren als Tesla, Adolf Hitler en Mata Hari spelen belangrijke rollen in dit verhaal. Dit maakt het verhaal zeker interessanter, al mag je jezelf afvragen of zij überhaupt geboren waren met zo'n veranderde geschiedenis. Tekenaar Stéphane Gess (Deux a Machina, Teddy Bear) brengt dit ingenieus verhaal schitterend in beeld waarin je getrakteerd wordt met intriges, geheime diensten en wonderbaarlijke uitvindingen.

In Frankrijk heet de serie What if en bestaat inmiddels uit 20 delen, dus voorlopig houdt Silvester ons wel zoet.

Wout Jut

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers