zondag 19 juli 2015

Recensie De Orde van de Drakenridders 14 - De Eerste

De Orde van de Drakenridders 14 - De EersteAnge (scenario) Christophe Palma (tekeningen, pagina 3 t/m 34) Alexis Sentenac (pagina 35 t/m 48), Stéphane Paitreau ( inkleuring)
Waardering:  ****
Uitgeverij Silvester
48 pagina’s (hardcover)
€ 16,95
ISBN-nummer: 9789058859358

De bewaakster van de zaal van de muurschilderingen brengt haar drie leerlingen  naar de frescozaal om hun een legende te vertellen. Het verhaal wat ze graag willen horen is het verhaal van de eerste draak.  
Tienduizenden jaren geleden leefde een vrouw onder de berg. Een vrouw zonder leeftijd, bedekt met tatoeages, haar huid gekerfd met stukjes bot… en sinds altijd al bevecht ze het beest. Een strijd die eeuwig duurt.
Buiten, de prehistorische tijden, gaat het leven verder en volgen we het verhaal van een stam die bij een magische berg komt. Er is hier wild, de natuur is prachtig. De hoofdpersonen, de mooie jonge vrouw N'dala en een tweelingbroer Tweeling-die-niet-praat en Tweeling-die-praat voelen dat de berg een verkeerde plek is. N'dala heeft elke nacht vreselijke dromen en soms voelt ze de aarde beven en geluiden onder de grond. Wanneer de stam ontdekt dat de dieren vervormt zijn en ook de mensen zich anders gaan gedragen en later in het verhaal vervormen, vlucht N'dala met de tweeling. Een strijd barst los tussen de tovenaar, haar vader, en de leider van de groep.

Het verhaal wat vertelt wordt door de bewaakster is een interessant verhaal, maar wat de aandacht trekt zijn de pientere opmerkingen van de drie leerlingen die voortdurend de vrouw  de juistheid van de legende in twijfel trekken. Dit brengt de nodige humor en zoals de bewaakster juist opmerkt; wat geeft het? Het is maar een legende. Ook hierin is een boodschap en langzaamaan leren de drie leerlingen, samen met de lezer, dat een verhaal meer is dan alleen de gebeurtenissen, logisch of niet, in het verhaal. Een verhaal bestaat uit meerdere lagen en meerdere boodschappen.
Schrijversduo Ange creëert met De Eerste  de ontstaansgeschiedenis van de allereerste maagdelijke drakenridder, al wordt het niet duidelijk waar de eeuwenoude vrouw vandaan komt of waar de draken vandaan kwamen.
Het komt weinig voor in Europese strips dat een album meer dan één tekenstijl heeft en zien we dit toch, dan is het meestal om twee tijdperioden van elkaar te onderscheiden of iets dergelijks. De tekenstijlen verschillen weinig van elkaar en brengen het verhaal mooi in beeld.

Wout Jut

Preview De orde van de drakenridders 14: De eerste (1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers