donderdag 23 juli 2015

Recensie berentand 3 - Werner

http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789031433612.jpgBerentand 3 - Werner
Yann (scenario) Alain Henriet (tekeningen), Usagi ( inkleuring)
Waardering:  ****
Uitgeverij Dupuis
48 pagina’s (hardcover)
€ 15,95
ISBN-nummer: 9789031433612

25 april 1945. Een Duits verkennings-vliegtuig slaagt weet erin om te landen in het centrum van Berlijn in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog terwijl de stad wordt belegerd door Russische troepen. De piloot, Flugkapitän Hanna Reitsch en haar metgezel Werner Zweiköpfiger, die is gewond, worden verwacht in de Führerbunker.
Drie dagen vertrekt gaat Hanna met een geheime opdracht. De Führer heeft bevel gegeven project A te starten en deze moet succesvol worden afgerond, wat er ook gebeurt.
In een geheime basis van Kahla, ergens in Thüringen, wordt Hanna met andere vrijwillige piloten voorgesteld aan een speciale vliegtuig. De  revolutionaire HO 229 of ook de Vliegende Vleugel genoemd.
Ze kiest haar jeugdvriend Werner als co-piloot, bijna net zo briljant. Wat ze niet weet is dat Werner werkt voor Amerika.

Een interessante wending in het verhaal is dat Max al jaren dood blijkt te zijn. Werner is echt Werner en de dood van zijn beste vriend wordt op sublieme wijze in beeld gebracht. Dit brengt de nodige onverwachte drama in het verhaal. Met de vernietiging van de basis wordt ook de eerste cyclus afgesloten, maar de vraag blijft hoe de verhoudingen precies liggen tussen Hanna en Werner.

Berentand is schitterend getekend door Alain Henriet en brengt de nadagen van Duitsland treffend in beeld. Het vliegtuig waarmee Hanna en Werner de bom moeten droppen werd inderdaad ontwikkelt maar doordat Duitsland aan de verliezende hand was, waren er minder grondstoffen. Zodoende kon er slechts twee modellen geproduceerd. Eén licht model maar dat stortte in 1944 neer en een wat zwaardere model dat enkel voor proefvluchten gebruikt en was werkelijk onzichtbaar voor radar.
En de Nazi's werkten inderdaad aan een atoombom. Het idee dat Duitsland zijn tegenstander Amerika bombardeert met atoombommen om het op de knieën te krijgen is niet eens zo vergezocht wanneer je de geschiedenisboeken induikt. De geallieerden hadden oorlog met Duitsland en Japan en kreeg Japan op zijn knieën met  atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.
Het waren echter de Duitse wetenschappers Otto Hahn en Fritz Strassmann die in 1938 de eerste kernsplijting ontdekten. Dus waarom wonnen toch de geallieerden? Simpel, het jaar daarop de Amerikaanse natuurkundige George Pegram dezelfde ontdekking en een race begon waarin de Duitsers ver achter lagen.

Wout Jut
 
Preview Berentand 3: Werner (1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers