vrijdag 19 juni 2015

Recensie Rik Ringers 1 - R.I.P., Rik!



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789055818907.jpgRik Ringers 1 - R.I.P., Rik!
Zidrou (scenario) Simon van Liemt (tekeningen) & Cerminaro (inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Le Lombard
56 pag. (softcover)
€ 7,50
ISBN: 9789055818907

Verwacht niet de oude vertrouwde Rik Ringers. Hij is rauwer, verschijnt in zijn onderbroek en duikt het bed in met zijn vriendin Nadine. Tenminste... is het wel Rik Ringers?
Rik Ringers verscheen in 1955 voor het eerst in Kuifje met korte verhalen en was vanaf het begin meteen populair. Voor het blad werd het zelfs een van de belangrijkste titels en de serie liep van 1963 tot 2010  waarvan er in totaal 78 albums zijn verschenen.
In R.I.P. Rik! zien we de vertrouwde gezichten weer terug. Commissaris Baardemakers (vanaf het eerste deel al in de serie) is aanwezig net zoals Nadine, de vriendin van Rik Ringers en nichtje van Baardemakers.
De kracht van de originele serie was dat er altijd een raadsel leek te bestaan zonder een directe verklaring. Uiteraard werd dit door Rik en kornuiten opgelost, de slechteriken bij de kraag gevat op een vakkundige, traditionele manier.

In 2010 stierf tekenaar Tibet en al had scenarist André-Paul Duchâteau nog enkele scenario's klaarliggen, er werd besloten niets mee te doen.
Gelukkig voor de fans had Zidrou wel interesse en ging ermee aan de slag. Zoals eerder hierboven vermeld is R.I.P. Rik! rauwer en harder. Een oude vijand van Rik haat hem, zo veel zelfs dat hij bereidt in diens identiteit over te nemen. Wanneer Rik thuiskomt wordt hij met zichzelf geconfronteerd. Het is ex-inspecteur Muller, ook wel de Kameleon genoemd.
Zijn plan is simpel maar zeer goed voorbereidt. Hij heeft niet alleen plastische chirurgie ondergaan, ook heeft hij zijn stem getraind tot dezelfde als Rik en weet al zijn gewoonten. Hij neemt het leven volledig over van Rik om uiteindelijk een moord in de schoenen te schuiven van Rik, hierbij gebruik makend van bloed en vingerafdrukken. 

Nostalgie levert flink wat geld op en wellicht ligt hier de reden waarom besloten is met deze serie verder te gaan. Maar Zidrou behandelt Rik Ringers met grote zorg en levert niet alleen een verrassend album, maar tevens een verdomd goed verhaal.
Misschien was het een slecht idee geweest Rik Ringers in onze tijd te plaatsen, misschien niet. De nieuwe reeks speelt zich af in de jaren 60 en de huidige jeugd heeft hier geen "feeling" mee, maar uiteindelijk is het de sterkte van een verhaal wat ervoor zorgt dat een serie kan blijven bestaan of een stille dood sterft.
Heel leuk zijn de grapjes die gemaakt worden door Muller over de kleding van Rik en zijn manier van afhandelen van tegenstanders is verfrissend. En nu Nadine in bed is gedoken met "weliswaar" de nep-Rik, besluit de echte Rik hopelijk om deze ontwikkeling verder te onderzoeken. Oorspronkelijk was deze make-over eenmalig, maar het resultaat is zo geslaagd dat de auteurs de reeks verder zullen zetten.

Wout Jut
 

1 opmerking:

  1. Het is een draak van een album. Het feit dat Nadine in bed duikt met nep Rik en daar vervolgens grapjes over maakt is zowel smakeloos als infantiel. Een absoluut dieptepunt voor iedereen die een fan is van de oudere Rik Ringers verhalen

    BeantwoordenVerwijderen

Volgers