vrijdag 5 juni 2015

Recensie Namibia 5



http://www.akim.nl/afbeeldingen/85133-namibia-kenya-seizoen-2-5-namibia-deel-5.jpgNamibia 5
Leo & Rodolphe (scenario), Bertrand Marchal (tekeningen), Sébastian Bouët (inkleuring)
Uitgeverij Dargaud
48 pagina’s (softcover)
Prijs: €6,50
Waardering: **

Namibia 5 stelt wat teleur. Wanneer je als lezer een mysterieus verhaal leest waarin vreemde gebeurtenissen plaats vinden vol spanning en avontuur, dan wil je toch graag een duidelijk antwoord. Leo en Rodolphe hebben zich enigszins blijkbaar laten leiden door de laatste aflevering van Lost, want heel veel wijzer worden we ook niet wat dit laatste deel.
Is het slecht? Zeker niet, maar ergens wringt er toch iets.

Eerst het verhaal. Kathy en haar Russische collega Vladimir zijn binnengedrongen in een ondergrondse en buitenaardse (?) basis. Hier vinden ze hoogstaande technologie wat minstens vierhonderd jaar verder ontwikkeld is. (Vierhonderd jaar? Daar kom ik zo op terug).
Ze vinden klonen in ontwikkeling, opgesloten in doorzichtige buizen en raketten waarvan ieder in staat is een land te vernietigen.
Dankzij hulp van hun buitenaardse vrienden weten de twee geheim agenten hun weg te vinden naar de oppervlakte en wat volgt is een strijd tussen de Aardse strijdmachten en de buitenaardse wezens.

Tekenaar Bertrand Marchal brengt de actie mooi in beeld en hij doet zijn best de typerende stijl van Leo te benaderen.  Voor de mannelijke lezers is als extraatje een douche en badscène ingevoegd, in de traditie van meester Leo.
Deze serie had met Kenia een boeiend begin, maar eindigt helaas als een clichématige duizend-uit-een-doos film waarin buitenaardse wezens ons even te grazen willen nemen.
Dit gevoel wordt versterkt doordat we niet te weten komen wie de twee buienaarde partijen werkelijk zijn. Het vermoeden rijst dat het buitenaardse "slechte" kamp stiekem gewoon Aardse mensen zijn uit de toekomst. En de goeien? Fuchs komt wel heel over als captain James T. Kirk met zijn blonde haar, wanneer hij spreekt over de wetten die hem bindt.
Hierdoor wordt het wel logisch om te veronderstellen dat de auteurs express dit laatste deel wat vaag houden. We zullen zien. Want de buitenaardse wezens hebben bij iedereen de geheugens geweest, behalve bij Kathy. Wat zal haar volgende missie zijn? Mars? Nee, dat zou wel leuk zijn. Het wordt aan de andere kant van de Atlantische Oceaan want de derde reeks krijgt de titel Amazonia.

Wout Jut

 http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Besprekingen_2015/Namibia-5-PR.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers