vrijdag 19 juni 2015

Recensie Grand Prix



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789085584032.jpgGrand Prix - Integraal
Marvano (scenario) Bérengére Marquebreucq (tekeningen)
Waardering: ****
Dargaud
176 pag. (hardcover)
€29,95
Genre: Documentaire

Mark van Oppen (Marvano) brengt met Grand Prix een historisch correct en duidelijk goed gedocumenteerde docu-strip. Er zijn genoeg verhalen en films gemaakt over de Tweede Wereldoorlog, maar wellicht weten weinig mensen over de grimmige jaren die voorafgingen.
In Grand Prix maak je kennis met de vele coureurs die beschouwd werden als helden in de jaren 20 en 30.  Otto Wilhelm Rudolf Caracciola (Rudi), Hans Stuck, Lous Chiron, Manfred von Brauchitsch, de Itiliaan Luigi Fagioli en vele anderen waren de groten der Aarde.
Racen was in die tijd een ware doodsverachting want veiligheidsgordels of een fatsoenlijke helm kenden ze.  Regelmatig stierf  een coureur tijdens de wedstrijd. Rudi overleefde een zwaar ongeval en keerde terug naar de Grand Prix waarmee hij als held vereeuwigd werd door drie maal de race te winnen.
Aldolf Hitler, zelf een groot liefhebber van auto's, steunde de Grand Prix met groot geld waarmee Mercedes Benz en Auto Union onverslaanbare racebolides ontwikkelden. Wat de coreurs niet beseften was dat dit een slimme propaganda was voor de Nazi's en tevens een heimelijk excuus om hun krachtige motoren te testen ter voorbereiding van de oorlog.
Terwijl je doorbladerd en je verbaasd over de fanatieke toewijding van de coureurs voor hun sport en meeleeft met het enthousiasme van het publiek, wordt duidelijk hoe geraffineerd de Nazi's bezig waren met hun voorbereiding.
Grand Prix heeft drie verhaallijnen. Het historische relaas van de coureurs, de geraffineerdheid van Nazi-Duitsland en het fictieve verhaal over Leslie Tolliver. Leslie Tolliver, één van de hoofdpersonen van het verhaal, is een Brits coureur bij de Mercedesstal en merkt dat hij een kleine pion in een netwerk dat joden uit Duitsland naar Palestina smokkelt. 
 

 Marvano heeft niet een regulier oorlogsverhaal geschreven, want je wordt om de oren geslagen met feiten. Grand Prix is een documentaire-strip, maar wel verweven met een fictief verhaal over mensen met dagelijkse problemen die geconfronteerd worden met een oppermachtige instituut die hun levens langzaam maar grondig ontwricht.
Het tekenwerk van Marvano is subliem. Hij weet deze turbulente tijdsperiode prachtig weer te geven en zit bomvol mooie plaatjes van zowel het landschap als de racewagens. Zijn liefde voor de autoracerij is overal zichtbaar en in zijn voorwoord wordt vertelt Marvano over de racejaren na de oorlog met veel illustraties van diverse racemonsters die de racebanen onveilig maakte.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers