dinsdag 30 juni 2015

Recensie De Zijden Sjaal



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789462102897.jpgDe Zijden Sjaal - Waterloo 1815. Een verhaal van liefde en bravoure
Ronald Grossey (scenario), Griffo (tekeningen), Burgazzoli & Bautista (inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Ballon Comics
48 pagina’s (hardcover)
€ 11,95
ISBN: 9789462102897

Annabelle is een levenslustige meid en werkt in de herberg van haar vader. Hartenbreker Alexander, een echte hartenbreker, is van officier-cartograaf, in dienst van het Nederlands-Belgische leger. Wanneer Annabelle hem en zijn vriend een verse kroes bier brengt, mogen ze elkaar meteen en een "speelse" flirt begint en als "straf" voor zijn stout gedrag neemt Annabelle zijn sjaal. Wat later vind ze zijn verlovingsring en voelt ze zich verplicht de ring zo vlug mogelijk terug te bezorgen.
Die avond tijdens een bal is de sfeer tussen Alexander en zijn verloofde Hortence gespannen. Ze voelt zich niet serieus genomen en is gekwetst omdat hij haar gegeven sjaal niet draagt. Nog op tijd weet ze hem de ring terug te bezorgen maar dan wordt het woord gegeven dat alle soldaten direct moeten vertrekken. Hortence trekt aan het korte eind en ziet nimmer de ring.
Bij Annabelle heeft de liefde echter meester gemaakt van haar hart en besluit vermomd als jongeman bier te brengen bij de soldaten op het front.
Hier wordt zijn landkaart gestolen door een Franse spion, niet beseffend dat dit een valse kaart is, bedoeld om Napoleon op het verkeerde been te zetten bij de slag om Waterloo. 


De Zijden Sjaal werd gemaakt door Ballon Media op vraag van brouwerij John Martin voor de opening van microbrouwerij/brasserie Ferme de Mont-Saint-Jean (een historisch veldhospitaal ten tijde van de slag om Waterloo) en de lancering van het speciaalbier Waterloo. Het album bestaat uit 32 pagina's en wordt aangevuld met een 16 paginatellend historisch dossier over de hoofdpersonages en op wie ze gebaseerd zijn, wat er gebeurde in europa in 1815 met uitgebreide informatie over Waterloo, het veldhospitaal en uiteraard… het Waterloo-bier. De Zijden Sjaal is een leuk verhaal en prachtig in beeld gebracht door Griffo, al mist het enige diepgang door de hoeveelheid pagina's. In no-time worden de twee verliefd, Annabelle reist hem na en is de held van de dag door hem achterop haar kar te gooien met dood en verderf ronddom haar.  Hierdoor heeft deze historische strip alle ingrediënten voor een meidenblad zoals Tina.
Toch heeft Griffo een zeer interessant en vooral leerzaam album geschreven wat niet zou misstaan tussen de schoolboeken.
Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers