vrijdag 22 mei 2015

Recensie Multiversity 1 en 2



Multiversity-1Multiversity 1 - Het huis der Helden &
Multiversity 2 - Veroveraars van de tegenwereld
Grant Morrison (tekst), Ivan Reis (tekeningen), Nei Ruffino (inkleuring)
Waardering: ***
48 pag. (softcover)
€ 7,95

RW Uitgeverij timmert aardig aan de Nederlandse deur en heeft inmiddels flink wat bundelingen uitgebracht afkomstig van de stal van DC. Voor wie zich de oude Junior Press nog herinnert met zijn publicaties van losse delen zal het volgend project van RW Uitgeverij wellicht waarderen.
Multiversity is een negendelige mini-reeks wat maandelijks uitgebracht wordt en geeft de lezer een geheel nieuwe kijk in het universum van de DC-superhelden.

Alternatieve realiteiten is voor het maken van nieuwe verhaallijnen een heerlijk speelveld voor een scenarist. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met continuïteit en er kan gekozen worden van een

nét iets andere beslissing tot een geheel andere wereldgeschiedenis.

Multiversity geeft de lezer een kijk op bekende helden van DC Comics:, Superman, Green Lantern, Aquaman, maar dan de vrouwelijke variant.
In Multiversity 1 maken we kennis met een zwarte Superman en hij is in het dagelijks leven werkzaam als de Amerikaanse president (Ik zie Obama serieus al rondvliegen met een mooie S op zijn borst). Wonder Woman is een Nubische vrouw met een prachtig bos haar… en een blanke dwerg. Hmm, beide?
Door een gebeurtenis elders in het universum wordt Superman geplukt uit zijn realiteit en ontmoet andere Superhelden van alternatieve Aardes (Earth1 tot Earth 52). De monitors van het Multiversum zijn dood en nu worden Superhelden overal vandaan geplukt om ervoor te zorgen dat supersterke demonen niet gaan huishouden in het Multiversum.

Klinkt dit bekend? Als je de serie Exiles gelezen uit de Marvel-stal hebt wellicht, een serie dat liep van augustus 2001 tot 2009. Ook hier worden Superhelden tegen hun wil uit thuiswereld gehaald om samen te werken met andere helden om het Multiversum veilig te houden.
Het basisgegeven lijkt dan wel gekopieerd van de Exiles, maar het motief is hier anders. Waar in de Exiles de helden vooral de fouten moesten goedmaken door hun ontvoerders (die zichzelf niet geschikt achten. Maar ja, wat kan je verwachten van intelligente kakkerlakken?)
vechten in DC's Multiversity de helden ouderwets tegen demonen die een kopje kleiner gemaakt moeten worden.
Maar DC komt zelf met een paar mooie, originele vondsten. Wat dacht je van superboten die zijn gemaakt van bevroren muziek en konijnen als superheld?
Superman gaat samen met zijn nieuwverworven collega's op pad en wat zien we daar op Earth-8? Een superschurk die veel gelijkenis toont met Dr. Doom met aan zijn voeten verslagen vijanden Fantastic Four klonen.

Hoe dit verhaal verder gaat komt vast een keer terug, want ieder nummer behandelt een andere Aarde met andere helden. In Multiversity 2  reizen we af naar Earth 2. Hier zien we een Zwarte Doctor Fate en een Duivelse Green Latern die de Aarde beschermt. Hier Strijdt het groepje helden tegen de legers zombies en gekken onder aanvoering van Vandal Savage. Bereidt je voor op ouderwetse knok- en schietpartijen.
Scenarist Grant Morrison zet een interessant project neer en het is merkbaar dat hij met groot plezier zijn fantasie de vrij loop laat. Hij vergroot de mythologie van DC hiermee enorm en laat zien dat alles mogelijk is en niets is te gek.
RW Uitgeverij weet de stripliefhebber wel te verwennen.

Wout Jut

 https://p.dreamwidth.org/bd91c9af8753/abload.de/img/themultiversity1-2hks58.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers