zondag 31 mei 2015

Recensie De Vijfde Beatle - De Brian Epstein Story



http://hansklis.nl/wp-content/uploads/2014/03/fifth-beatle-1.jpgDe Vijfde Beatle - De Brian Epstein story
Vivek J. Tiwary (scenario) en Andrew Robinson/Kyle Baker (tekeningen
RW Uitgeverij
168 pagina’s (hardcover)
Prijs: €19,95
Waardering: *****

Het tijdperk van De Beatles is al heel lang geleden maar je moet wel heel erg onder een steen verstopt zijn als je nooit van de meest populaire boyband ooit gehoord hebt. Hun invloed in de muziekwereld is er nog altijd en nóg worden hun nummers gedraaid op 3FM en radio 538.
En wie kent niet het tv-programma All you need is love en diens titelsong?
De Beatles begonnen als een obscuur rock-'n-rollbandje in een kelderclub, zoals de meeste bandjes. Ze groeiden echter uit tot het grootste muzikaal fenomeen dat de wereld ooit heeft gekend, dit dankzij het onwrikbare geloof in hun talent en werkte zich uit de naad.

Wellicht minder bekend in onze moderne tijd is de naam Brain Epstein, de invloedrijke manager van The Beatles.
Vivek Tiwary heeft grote vergelijkenissen met zijn hoofdpersonage. In zijn nawoord vertelt hij dat het verhaal van Brian Epstein een levenstaak voor hem is geweest. Hij was getroffen door het verhaal van deze man en was verbijsterd hoe weinig over hem bekend was en diens management van The Beatles. Een intensief onderzoek werd door Vivek gestart dat meer dan twee decennia heeft geduurd. Ontmoetingen met mensen die belangrijk waren voor Brian, artiesten die hij had gemanaged tot collega's, familieleden en beste vrienden.
Met dit materiaal begon Vivek met het maken van een script waarin hij een beeld schetste waarin Brian een gemankeerde, onvolmaakte held was, maar niettemin een held. Vivek motto was: Als zoveel andere helden het waard zijn om als stripheld te worden vereeuwigd, waarom Brian Epstein niet?  

Vivek heeft een tijdloos verhaal gecreëerd over man die alles, maar dan ook alles deed voor een groep waarin hij geloofde. Het thema van het verhaal is vooral de onverdraagzaamheid tegenover homosexualiteit, een helaas nog altijd beladen thema want in maar liefst zevenendertig Amerikaanse staten worden lesbiennes en homo's nog steeds burgerrechten ontzegd.

Terecht is De Vijfde Beatle met twee Harvey Awards en een Eisner Award onderscheiden, De graphic novel heeft voorwoorden van Mersybeat-hitmaker Billy J. Kramer en voormalig Rolling Stonesmanager/producer Andrew Loog Oldham, en een nawoord door cartoonist Howard Cruse.
Achterin vind je een overvloed aan extra's, waaronder zeldzame Beatles- en Brian Epstein-memorabilia, vele schetsen en alternatieve covers.
Tevens staat er een verfilming op stapel die geregisseerd zal worden door Peyton Reed (bekend van Yes Man met Jim Carry en de komende Marvel film Antman).

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers